AWIMEX, ledaren i strömförsörjning!

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

Företaget Awimex grundades 1986 av ett engelskt par. Deras affärsidé var miljövänliga och energisnåla produkter, t.ex. små vindkraftverk och hopfällbara cyklar.

Bröderna Stefan Eldh och Henrik Ingemansson, uppväxta i Simrishamn, såg de fina affärsmöjligheterna och fick chansen att förvärva företaget 2001. Sedan dess har företaget utvecklats och renodlats till att i stort sett bara tillhandahålla elektriska komponenter. Sortimentet idag kretsar kring det mesta som har med strömförsörjning till fordon, båtar, telecom och industri att göra. Detta innefattar exempelvis produkter för laddning, distribution och omvandling samt varningsljus, batterier, belysning och kamerasystem.

En stor marknad är solpaneler som används till att ladda batterier i husbilar och husvagnar. Batterispänningen kan sedan omformas till normal nätspänning. Awimex säljer även solpaneler som i kombination med batteribanker används i stugor som saknar el. En annan stor marknad är varningsljus till servicebilar, ambulanser, brandbilar mm.

Nyligen förvärvades ett företag beläget i Kristinehamn som man tidigare har haft som leverantör av just varningsljus. Målsättningen är att själva ha agenturen på hela produktsortimentet, som sedan säljs via återförsäljare runt omkring i Sverige.

2011 flyttade företaget till nybyggda lokaler på Fabriksgatan 27 i det nya, västra industriområdet. Tidigt väcktes frågan om fjärrvärme. Denna var inte utbyggd på den sidan av Christian IV:s väg, men Awimex företrädare var så goda ambassadörer att vi fick fler kunder och kunde tillgodose önskemålet.

Idag har företaget tio anställda vilka består av ett glatt gäng killar och tjejer. Optimismen är stor inför framtiden och eftersom man är ensam om många produkter på marknaden har man stora fördelar. Awimex International AB, som företaget numera heter, blev Årets företagare i Simrishamn 2009. ”Vi är glada att kunna bo och verka i Simrishamn och planen är att stanna kvar här”, säger Henrik.

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]