Börja det nya året med att se över ditt elavtal

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elkraftens röst

Här är en tillbaka blick över elpriserna under 2013. År 2012 gav förhållandevis låga elpriser, framför allt var spotpriserna på sommaren väldigt låga. Faktum är att vi får gå ända tillbaka till 2007 för att se så låga priser.

Spotpriserna 2013 har varit något högre, men ändå låga sett ur ett femårsperspektiv. Avtalspriserna har varit ganska stabila under hela året. Till höger visas ett diagram om hur priserna på ett års fast avtal, tre års fast avtal och spotpriserna utvecklats under året:

Vilken avtalsform var nu bäst då? Ja, det är omöjligt att svara på generellt. Det beror dels på vid vilken tid och för hur lång tid det fasta avtalet valdes, dels på vilken förbrukning man har vid varje spotprisnivå.

Tillsvidarepris, eller som det också kallas anvisningspris, är det pris du får när du inte valt något elavtal. Priset ändras varje kvartal och meddelas på elräkningen första månaden kvartalet före. Avtalsformen är till för att garantera att det finns el vid inflyttningen i ett nytt boende. Därefter är det meningen att man ska välja något annat elavtal. Det är alltså du som kund som måste göra ett aktivt val.

Tillsvidarepris innebär högre volymrisker och kreditrisker än övriga avtal, därför är marginalen och därmed priset högre. Du gör sannolikt en besparing genom att välja något annat. Ring gärna för rådgivning i ditt speciella fall.

Lars Hörbo, försäljningschef

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]