Fakturafrågor

Written by Lars Hörbo on . Posted in Avtal och priser

Information om eFaktura – klicka här

Så här ofta får du faktura

Det beror på din årsförbrukning, som du kan utläsa på din elfaktura. 

  • Mindre än 5000 kWh/år (t ex lägenheter) = Var tredje månad normalt. Du kan begära att få faktura varje månad.
  • Övriga kunder = Varje månad

Förbättrad elräkning

Österlens Kraft har gjort en förenklad och lättöverskådlig räkning. Den består av en framsida med översikt och en baksida med specifikationer. Det finns också möjlighet att se dina elfakturor via vår hemsida. Det är bara att trycka på länken till Mina Sidor lite högre upp på sidan. Sen loggar du in med ditt kundnummer och dina sista 4 siffror i personnumret.

Mätinsamling

Vi hämtar mätvärdena från din elmätare varje månad. Du betalar sedan exakt för det som du förbrukat.

Räkningsutställare

Räkningsutställare är elhandelsbolaget Österlens Kraft Försäljnings AB, som även debiterar nätavgifter för Österlens Kraft AB.

Bankgiro

Genom att vi har avtal med bankgirocentralen sker alla transaktioner via vårt bankgirokonto. Om det ställer till problem, rekommenderar vi dig att ansöka om autogiro. Vår kundtjänst står alltid till ditt förfogande då det gäller att välja betalsätt.

Kundtjänst

Vid alla frågor och synpunkter som rör debitering och fakturor är du hjärtligt välkommen att kontakta vår kundtjänst telefon 0414-44 66 66 eller via e-post info@osterlenskraft.se. Telefontider är vardagar  kl. 10:00 - 12:00 samt 13:00 - 15:00. Kontoret har öppet för besökande 8:00 - 16:00 med avbrott för lunch mellan 12.00 och 13.00.

Så här gör du en flyttanmälan

Flyttning ska alltid anmäla till elnätsföretaget som  i sin tur  meddelar elhandelsföretaget.  Elnätsföretaget läser av din elmätare och skickar mätarställningen till elhandelsföretaget. När den är registrerad skapas en slutfaktura till dig och ditt elhandelsavtal avslutas. Har du Österlens Kraft som elnätsföretag kontaktar du vår kundtjänst. Har du ett annat elnätsföretag, t.ex E.on,  måste du kontakta dem för att anmäla din flyttning (se din elnätsfaktura). Anmäl i så god tid som möjligt, helst en månad innan själva flytten. Om du inte meddelar avflyttning i tid kan du bli betalningsskyldig för el som någon annan har förbrukat.

Varför får jag två elfakturor?

Som kund har du två olika avtal. Det ena är  med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor. Det andra är med det företag som du köper el av, ditt elhandelsföretag (t.ex. Österlens Kraft). Om elhandelsföretaget och elnätsföretaget ingår i samma koncern, får du oftast bara en faktura. Annars får du två fakturor – en från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.

Vad består nätavgiften av?

Elnätsföretaget tar betalt för drift och underhåll av elledningar. Ofta betalar du en avgift för abonnemang och en avgift för elöverföring per förbrukad kilowattimme (kWh). Hur mycket du betalar för abonnemanget beror bland annat på säkringens storlek, som är ett mått på hur mycket el du maximalt kan använda vid ett tillfälle. Du kan fråga en elinstallatör eller ditt elnätsföretag om du har rätt storlek på säkring. Bor du i lägenhet kan du vanligtvis inte ändra säkringens storlek. Du kan inte välja elnätsföretag, och därmed inte påverka kostnaderna på så vis.

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]