Fiber – vad är det?

Written by lars rabe on . Posted in Elkraftens röst

Senaste tidens intensiva marknadsföring för fibernät i Simrishamns kommun har medfört många frågor. Vad menas med fiber och är det något jag behöver? Fiber i detta sammanhang är modern teknik för kommunikation av datatrafik, inte minst till Internet. Det kommer fler och fler tjänster på Internet som fordrar högre kapacitet. De äldre installationerna med kopparkabel har begränsningar, det blir ”trångt” i vissa läge, och man kan inte nå den abonnerade överföringshastigheten.

Om det är många inom hushållet och inom området som är anslutna till samma kablar kan överföringshastigheten bli så låg att det inte går att exempelvis se på så kallad streamad TV eller film. Bilden stannar och den lilla krumeluren snurrar irriterande på skärmen. Dessa problem slipper man med en fiberanslutning, där överföringskapaciteten är enormt mycket större. En optisk fiberkabel består av ett antal tunna glastrådar. I stället för elektriska impulser sker datatrafiken med ljus. Ljussignaler dämpas och förvrängs mindre i optiska fibrer än elektriska signaler i koppartråd. Det ger mindre störningar och är bättre skyddat för avlyssning.

Behöver du fiberanslutning?
Det beror helt och hållet på ditt användande av Internettjänster. Har du endast behov av att söka information och att skicka mail räcker det med de mindre överföringshastigheter som till exempel kan medges i trådlösa modem. Vill du se filmer och TV behöver du högre hastigheter. Detta kan fungera bra i koppartrådsförbindelser som t.ex. ADSL som du får genom ditt telefonjack eller koaxialkabelanslutning via ditt TV-uttag, men den bästa kvaliteten och funktionen får du med en fiberanslutning. Denna kostar dock en hel del att få installerad så det gäller att fundera lite innan man beställer. Fungerar det du har idag för dina behov så är väl inte behovet av en fiberanslutning överhängande.

Eftersom det finns politiska mål att åtminstone 90% av hushållen ska ha tillgång till höghastighetsbredband senast år 2020 så lär säkert möjligheterna till fiberanslutning att återkomma. Vill du veta mer om Österlens Krafts fibernät och utbyggnadsplaner så kontakta oss. Lämna din intresseanmälan på mailadress fiber@osterlenskraft.se eller ring 0414-285 51.

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]