Global uppvärmning eller kommer det en ny istid?

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elkraftens röst

Det var fem minusgrader och en decimeter snö på vårdagjämningen! I skrivande stund ligger påsken framför oss och den ser ut att bli kall även den. Jag lider med de som är beroende av turistströmmarna. Men att klaga på vädret är föga konstruktivt. Det är inget man kan göra något åt. Och det är nog tur det om man tänker efter.

Att klaga på elpriserna är inte bättre, de flesta av oss inte kan göra något åt det heller. Det kalla vädret i mars skulle kunna leda till höga elpriser på spotmarknaden, men hittills, jag skriver detta 25 mars, har det inte varit så farligt. Dock börjar nivån i vattenmagasinen att bli under det normala så lite högre priser är nog att vänta innan våren är här på allvar.

Från och med första april ska det vara möjligt även för normalkunden att få sitt elpris avräknat per timme. Via t.ex. en app i sin smartphone kan man se hur elpriserna kommer att bli nästa dygn och kan styra sin förbrukning därefter. Fråga är vad man ska styra. Den mesta elen går ju åt till uppvärmningen.

Kanske kan man sänka värmen lite på dagen om ingen är hemma och köra hushållsmaskinerna på natten? Fast när vi före avregleringen hade så kallad dubbeltariff, vilket innebar lägre priser mellan 22.00 och 6.00, var det nog få som gjorde på det viset.

Jag tror faktiskt inte att timavräkning ger någon väsentlig minskad elkostnad för de flesta av oss. Däremot kan det leda till ökade kostnader för administration och teknik, vilket kunderna får betala.

Lars Hörbo Försäljningschef

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]