Glödlampans tid är snart förbi! Men vad väljer man istället?

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elspartips

Nästan en fjärdedel av den el som svenska hushåll gör av med går åt till belysning. Glödlampor är inte effektiva och av den energi som förbrukas blir ca 5–10 % synligt ljus. Resten förvandlas till värme, men bidrar bara med en liten andel till hemmets uppvärmning.

Att byta ut glödlamporna mot mer energieffektiva alternativ möjliggör en årlig energibesparing i Sverige på uppskattningsvis 10 % av Sveriges årliga förbrukning av hushållsel.

Glödlamporna håller därför stegvis på att fasas ut och genom ett importförbud kommer alla glödlampor att förbjudas inom några år. Lampor som finns i lager får säljas och användas men idag finns bra alternativ att köpa.

Lågenergilampor är det alternativ som sparar mest energi och är mest ekonomiskt. Den håller upp till tio gånger som en vanlig glödlampa men den passar inte överallt.

Andra alternativ är halogenlampor som håller tre gånger så lång tid som en glödlampa

På sikt förväntas lysdiodslampor (LED) bli det mest energieffektiva alternativet. De håller också upp till 50 gånger längre än en glödlampa.

Dimbara modeller att komma ut på marknaden. De går fortfarande inte att dimma lika långt ner som en glödlampa, men fungerar bra i de flesta tillämpningar. Uttjänta lågenergilampor och lysrör ska lämnas på närmaste återvinningscentral. Även uttjänta glödlampor ska lämnas där. På vissa orter finns insamlingsställen i utvalda butiker.

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]