Höstmys, inte höstfrys!

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elspartips

Nu är hösten på väg och du bör förbereda dig på en kallare period, det behöver inte betyda att du skall frysa mer utan det kan istället bli en mysig och skön period. Här ger vi dig några höstmystips som minskar energiförbrukningen.

  • När värmesystemet ska igång igen efter sommaruppehållet kan det vara dags för en liten översyn. Behöver elementen luftas och vatten fyllas på i systemet? Behöver pannan sotas eller servas? Passa på att rengöra frånluftsvärmepumpens filter. Kontrollera säkerhetsventilerna, om du har sådana på pannan och varmvattenberedaren.
  • Släck lamporna och umgås till levande ljus, sätt på dig en extra tröja eller ett par hederliga raggsockor.
  • När höststormarna rasar händer det att strömmen försvinner. Ibland kan det ta ganska lång tid innan den kommer tillbaka även om det händer sällan. Fundera igenom hur du klarar ett längre strömavbrott. Vad du behöver ha hemma?
  • Så här års är det skördetid och passa på att äta lokalt odlade frukt och grönsaker. Då sparar man på energikrävande transporter från jordens alla hörn.
  • Att tilläggsisolera vindbjälklaget är en investering med mycket lång livslängd som ofta är lönsam även på kort sikt. Vi rekommenderar att du har 50 centimeters isolering på vinden.

Ha en riktigt skön höst!

Etiketter:,

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]