Rörligt spotpris är vinnaren!

Written by barbro on . Posted in Elkraftens röst, Energinytt

Nu när året snart har gått kan det vara intressant med lite statistik över årets priser, även om december inte är klart i skrivande stund. Nedan visas de priser som förevarit ut mot kund under året, exklusive skatt och moms.
Vi kan konstatera att de som vågat sig på det rörliga spotpriset har varit vinnare detta år. De genomsnittliga spotpriserna har varit i genomsnitt 36 öre. Högst var de i februari med 56,6 öre. Priserna för ingångna avtal för 1 år och för 3 år gled ner under 50 öre i början av sommaren och har hållit sig där under resten av året. Kom nu ihåg att spotpriserna visar vad priserna har varit under året, avtalspriserna hur de förväntas bli framåt under avtalsperioden.

Frågan är då om man överhuvudtaget ska välja ett fast pris då det är så mycket högre. Ja, det beror lite på hur riskbenägen man är. Årets låga spotpriser beror på ett större antal för elpriset gynnsamma faktorer som hög vattenfyllnadsgrad, fungerande kärnkraft och låg efterfrågan från industrierna. År 2010 såg annorlunda ut med en topp på över 90 öre/kWh.På sikt må de rörliga priserna vara något lägre, men de kan orsaka en del tråkiga överraskningar när det går åt som mest el. Mitt råd är att välja fast pris åtminstone över vintern om du har eluppvärmt, och varför inte långsiktigt nu när priserna är låga. Det är knappast troligt att dessa låga priser kommer att bestå med tanke på allt mer sammankoppling med övriga Europa.

Har du däremot ganska jämn förbrukning över året som i en lägenhet med bara hushållsel, kan det vara värt risken att ha spotpris, eftersom de billiga månaderna är fler än de dyra och din förbrukning inte är högre under dyrtiden. I november 2011 indelades landet i fyra elområden. Stora prisskillnader förutspåddes, något som visade sig i att avtalspriserna i elområde Malmö var 6-7 öre dyrare än i elområde Stockholm. Genomsnittet blev 1,78 öre/kWh. Ni som valde ett pris utan elområdesgaranti har gjort en bra affär hittills. I de fastprisavtal som skrivs nu är prisskillnaden mot Stockholm ca 2-3 öre/kWh. Vi får se vad det verkliga utfallet blir

Ny app för val av lampa

Written by barbro on . Posted in Energinytt

(ERA 2012-09-12) Snart försvinner glödlamporna helt ut handeln. Med Energimyndighetens nya mobilapplikation, Lampguiden, får konsumenter vägledning till mer energieffektiv hembelysning.

– Många tycker att det är svårt att välja en ersättare till glödlampan. Därför har vi utvecklat fram Lampguiden. Appen ska ge konsumenten stöd att hitta rätt lampa för sina behov och samtidigt spara pengar och miljö, säger Anita Aspegren, avdelningschef vid Energimyndigheten.

Med Lampguiden får konsumenten hjälp att hitta ny lampa utifrån vilken glödlampa som ska ersättas. Tillsammans med resultatet presenteras en ungefärlig besparing i kronor. Appen innehåller också en vägledning för att hitta rätt belysning utifrån rum och funktion och en praktisk konverteringstabell från watt till lumen (ljusstyrka).

– Du kan ladda ner och ha med dig Lampguiden när du står i butiken. Det är praktiskt, särskilt då appen också innehåller information om vad som står på förpackningen, säger Jenny Weimerbo, projektledare för Lampguiden.

Appen innehåller vad som gäller om man vill reklamera en lampa och hur man lämnar sina gamla lampor till återvinning, i synnerhet viktigt när det gäller lågenergilampor som innehåller kvicksilver.

Lampguiden är gratis, finns för både Iphone och Android och fungerar utan uppkoppling mot mobilnätet.

Läs mer om appen på


Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]