Simrishamns helt fantastiska mekaniska verkstad!

Written by lars rabe on . Posted in Månadens företag

Simrishamns mekaniska verkstad startades 1966 av Ingrid och György Popovics och har varit ett familjeföretag tills det 2013 köptes upp av Wallins Mekaniska i Eslöv. Företaget har idag 30 anställda tillsammans med Wallins. Fortfarande arbetar sonen Istvan med kundkontakten och sonsonen Michael som konstruktör i företaget. Ny VD är Stefan Persson som kommer från Wallins Mekaniska. Ansvarig för produktionen är Fredrik Åström.

Att hjälpa kunden med att lösa ett problem är företagets målsättning. Gärna så svårt att det tidigare inte gått att lösa. Tillsammans med kunden utvecklar man olika lösningar från skiss och idé till färdig produkt. Ofta klurar man ut helt nya och revolutionerande lösningar på problem som t ex att utveckla en maskin som tillverkar droppnålar som inte ger blodstänk. Det är ett exempel på den förfinade kunskap som företaget besitter.

Andra exempel är utvecklandet och framtagandet av förpackningsmaskiner, tryckpressar, maskiner till bilindustrin och mycket mycket annat. Företaget har också ett högteknologiskt mätlaboratorium som kan mäta så lite som en tusendels mm. Mätinstrumentet har ett 7 ton tungt granitblock för att säkerställa helt hundraprocentiga mätningar. I rummet är det alltid exakt 20 grader och luftfuktigheten är konstant.

Här är en av de nya innovationer som Michael tagit fram. Här från ritning till färdig produkt.

Här är en av de nya innovationer som Michael tagit fram. Här från ritning till färdig produkt.

Varje komponent är ett konstverk i sig och allt tillverkas på plats i verkstaden.

Varje komponent är ett konstverk i sig och allt tillverkas på plats i verkstaden.

Företagets Vd Stefan Persson (i mitten) tillsammans med Istvan (th) och Michael Popovics.(tv).

Företagets vd Stefan Persson (i mitten) tillsammans med Istvan (th) och Michael Popovics.(tv).

Brösarps Gästgifveri och SPA vid porten till Österlen!

Written by lars rabe on . Posted in Månadens företag

Förväntningen av ett äkta skånskt gemytligt gästgiveri är helt uppfylld. Den perfekta placeringen av den gamla gården utmed väg 9 fångar upp alla som kör genom porten till Österlen, den gamla längan med vackert handslaget tegel ger känslan av att tiden stått stilla.

Personalen viker servetter i lugn och ro inför dagens invasion. Gästgiveriet finns representerat i ”Bästa bord” sedan många år. En mängd utmärkelser och plaketter som pryder fasaden vittnar om stor kulinarisk kunskap.

Anders Cederberg driver gästgiveriet som har funnits sedan slutet av 1600-talet. Han var tidigare advokat men var trött på allt det stillasittande som hans yrke innebar och bytte livsstil.

På gästgiveriet kan man äta den bästa äggakakan, julbordet, gåsen, och andra lokala specialiteter som vildsvin, ål, sill och lax. Här har alla typer av högtider firats under århundraden, traditionellt och mycket österlenskt. Härifrån kan man njuta av allt Österlen har att erbjuda, Brösarps vackra omgivningar, Haväng med sin oslagbara natur, Brösarps backar och Skåneleden som snuddar precis bakom byn. I SPA:et, som ligger precis bredvid gästgiveriet, finns en relaxavdelning, torrbastu, tylarium och en bubbelpool. Här kan man också få massagebehandlingar.

brosarps_gastskiveri2

Keller & Glenn Måleri AB

Written by lars rabe on . Posted in Månadens företag

Ska du måla om, renovera, bygga nytt, eller bara få inspiration, då kan du besöka Keller och Glenns måleributik på Lackgatan i gamla industriområdet i Simrishamn.

Här finns allt du behöver, färg, tapeter, färgprover, måleritillbehör m.m. Glenn Kellerson kom in i firman tillsammans med sin far Keller 1994. Sedan dess har företaget vuxit en hel del och erbjuder all typ av traditionellt måleriarbete, dekorationsmålning, tapetsering, sprutlackering av luckor, möbler och dörrar och mycket annat.

Företaget har samarbete med alla typer av hantverkare du behöver för ditt bygge eller din renovering, ”Vi kan ta på oss totalentreprenaden för ett helt hus eller en gård berättar Glenn, uppdragsgivaren ska känna sig helt lugn att han får den bästa servicen och kunskapen.” Keller och Glenn ägnar sig även åt fönsterrenovering, alg- och mögelbekämpning, skyddsbehandling m. m. Utöver allt som har med målning och tapeter att göra finns också köksinredningar, golv, bänkskivor.

”Vi är mycket nöjda med den fjärrvärme- och bredbandsanslutning som Österlens Kraft har installerat till oss, det fungerar helt utan problem” säger Glenn som är vd för företaget.

keller-glenn-2

Birger Hörberg (t v på bilden) ska precis påbörja ett målningsarbete på Stenbocksgatan. Thomas Larsson ( t h) är behjälplig.

SRHB – Simrishamns Reklamservice

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

För 12 år sedan tog Lisbeth och Thorbjörn Schönmeyr över företaget från tidigare ägare. Även deras dotter Jessica och sedan 4 år är även sonen André är med. De hade själva tidigare jobbat på Bilspedition och de kände att det var dags att göra något nytt. Företagets främsta uppgift var då som nu att att hjälpa tidningsförlag med att packa och distribuera de premier som prenumeranter får som gåvor vid olika erbjudanden. Det kan vara allt mellan himmel och jord.

Normalt sett så finns 2 700 olika artiklar lagrade i de 5 000 kvm stora lokalerna. Det gör 65 000 sändningar i månaden så det krävs stora lagerutrymmen och mycket logistik .
De allra flesta av uppdragsgivarna finns i Stockholm men det gör absolut ingen praktisk skillnad. Gåvorna packas för hand, det är svårt att lösa paketeringen med maskiner eftersom alla paket har olika format och storlekar.

De 24 anställda är ett team i blandad ålder och Thorbjörn berättar att det är väldigt god stämning bland personalen.

Det är viktigt att man har roligt tillsammans speciellt då jobbet inte alltid är så kvalificerat. Simrishamns Reklamservice är ytterligare ett bra exempel på att läget i Simrishamn inte är ett hinder för att utveckla en bra affärsidé.

Simrishamns Köpmannaförening vill göra Simrishamn till Österlens huvudstad

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

Simrishamns Köpmannaförening är förvisso inget företag men det är många företag som är medlemmar i föreningen som köper el av oss. Allt från små och större butiker, till caféer och restauranger. Simrishamn är en unik liten stad med en pittoresk stadskärna, Storgatan som ringlar sig ner till havet är kantad med små personliga butiker och på det vackra torget med rådhuset i bakgrunden råder aktiv torghandel året runt. Läget vid havet och den fortfarande produktiva fiskehamnen skapar en äkta kuststadsatmosfär.

Många stadskärnor i Sverige har tappat sin attraktionskraft på grund av att man byggt köpcentra utanför staden och man har på det viset tömt city på butiker. Ofta är också stadskärnan sönderbyggd med t ex parkeringshus mitt i staden. Det är något Simrishamn hittills varit förskonad från. De flesta av Svergies stadskärnor skulle vara gröna av avund om de hade hälften av det som Simrishamn har, den naturliga förutsättningen för en attraktiv handel. Detta är några av de frågor Simrishamns Köpmannaförening jobbar med.

Det är viktigt att se till att Simrishamn behåller sin unika stadskärna och att de butiker som finns här har möjlighet att överleva. Under sommarhalvåret är det fullt på gatorna av turister men under vintern kämpar många butiker att hålla näsan över vattenytan.
Föreningen arbetar med att stärka varumärket Simrishamn och dess identitet. Nytt för året är en ny logotype, en ny hemsida och en facebookgrupp. Föreningen arbetar också för att se till att Simrishamn är och förblir Österlens huvudstad.

Österlenborna väljer ofta att åka till våra större grannstäder för att göra sina inköp och på det sättet blir det svårare för Simrishamnsbutikerna att kunna hålla bra service och ett bra utbud. Skulle fler tänka på att handla lokalt skulle det betyda mycket för varje enskild handlare.

Simrishamns Köpmannaförening har under året tagit initiativet till att skapa mer julstämning i staden, ett arbete som tar tid. Föreningen hoppas i framtiden skapa en riktig julstad med besökare från hela Sverige med riktigt äkta skånsk julmarknadskänsla och en mysig atmosfär med allt man önskar sig av en riktigt god jul.

Dessutom sponsrar föreningen många andra av årets evenemang, t ex Rosfestivalen, Krämarmarknaden, Sillens dag, Österlen Lyser Det är mycket som händer i Simrishamn.

Svabesholm Kungsgård

Svabesholms Kungsgård – en levande gård

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

Historien om Svabesholms Kungsgård sträcker sig 400 år tillbaka i tiden. Då tillhörde hela Mellby Socken och Stenshuvuds nationalpark gårdens ägor. Gården ligger i Svabesholms by, 2 km söder om Kivik och som lustigt nog är en by i byn Svinaberga. För att komma till Stenshuvuds Nationalpark måste man köra rakt genom gården vilket är till mycket förtret eftersom 400 000 bilar varje år har vägarna förbi. Vägverket har dock lovat att lägga vägen runt gården senast 2016.

För tre år sedan flyttade de sista grisarna ut ur längorna på Svabesholms Kungsgård. Då hade nuvarande ägare Anders Thuresson och hans föräldrar drivit gården som lantbruk sedan 1960-talet. När Anders själv tog över gården i början av 2000-talet och träffade mig, som numera är hans fru, började vi fundera över hur framtiden skulle se ut för gården. Vi gjorde en illustration över gården där vi ritade hur vår vision såg ut. Idag ser nästan allt exakt ut som bilden. Där är caféet, häststallet, ridhuset, ridbanorna, festlokalen, B & B…

Ambitionen har varit att skapa en levande gård och fylla alla tomma stall och utrym men. Nu har caféet varit igång en säsong, den mysiga gårdspuben där vi träffas för afterride är mycket omtyckt, alla boxar i stallet är uthyrda, boendet har varit fullbelagt hela sommaren. Bröllop och fester har varit bokade i festlokalen hela säsongen. De 3 lägenheterna är uthyrda till ungdomar som satsar på eget företagande inom hästverksamheten. Fortfarande står några grisstallar tomma och en idé är att hyra ut dom till varmlager och lokaler för olika typer av verksamheter. Det kan vara någon som vill ha en verkstad, en veterinärklinik, en hovslagarverkstad…

Vi har inlett ett samarbete med Trädgårdsfixarna som skall skapa en engelsk besöksträdgård på Svabesholm. Vi hoppas öppna trädgården redan nästa höst. Planerna på att odla industriäpplen är också långt framskridna.

Svabesholms Kungsgård är idag på nytt en levande gård, något som vi är jätteglada för. Vi tror att många saknar det vi kan erbjuda, en genuin gård med aktiviteter, god mat och en mötesplats för hästtokiga.

Barbro Lagergren

svabesholm ridhus

svabesholm café

En gaffel kort

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

Linus och Linda Persson har sedan ungefär en månad tillbaka drivit denna underbara kvarterskrog på Storgatan i Simrishamn. Tidigare hette krogen Evelinas och ligger nästan längst nere vid hamnen. Här finns plats för drygt 40 gäster om man inte räknar uteserveringen mot gatan. Dessutom finns här en mysig innergård med medelhavskänsla och en gillestuga som man kan boka som företag eller om man är ett gäng som vill ha lite samkväm. Krögarparet har till alldeles nyligen arbetat på Karlaby Kro här på Österlen.

Där har Linus varit kökschef och Linda skött receptionen under många år. Det bådar gott och det känner man redan när man kommer in genom dörren, dofterna från köket och atmosfären är mycket välkomnande med blommor och annan utsmyckning i härliga pastellfärger. Menyn är bred, både prismässigt och matmässigt. Man månar om råvaran och det enkla är ofta det godaste anser Linus. ”Man behöver inte krångla till det i onödan”. Mat ska vara god och kärleken till råvaran är grunden i Linus och Lindas köksfilosofi. Hit ska alla kunna komma och hitta något de gillar.

Här serveras allt från marinerad sill med potatismos till löjrom på hembakad brioche. Namnet på restaurangen syftar på att om det är fullt i restaurangen så har man inte bestick kvar så det räcker och då märker man att man har en gaffel kort. Det är något som säkert kommer att bli verklighet i sommar, restaurangen har ju bästa läge på gågatan så det blir säkert fullknökat.

en-gaffel-kort1

en-gaffel-kort2

 

Setel, med hjärta för el!

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

Reidar Kinderås flyttade från Stockholm till Österlen för 8 år sedan och upptäckte då behovet av att snabbt och effektivt få service till sin värmepump.

Han tog kontakt med Set-Åkes El och han fick den hjälp han behövde. Det resulterade i att han köpte Set-Åkes El år 2010.

Set-Åkes El är ett familjeföretag som gått i arv från far till son och haft kontor och butik i Smedstorp. De har varit specialiserade på elektriska installationer till framför allt jordbruk. I och med förvärvet flyttade Reidar företaget och bor nu granne med Österlens Kraft i Simrishamns industriområde.

EFFEKTIVISERA MERA!
Reidar kunde också realisera andra idéer i och med köpet. Han ville utveckla vissa produkter och erbjuda en rad andra tjänster såsom energimätningar, energieffektivisering, termografering m m. Han ser ett jättestort behov av just energieffektivisering, både i vanliga hushåll och i företag. Det finns så mycket pengar att spara hävdar han.

Man kan också via en speciell applikation, Elastic mobile, mäta allt som går att mäta, rörelser, ljus, ljud, kolidioxidhalt, värme… listan kan göras lång. Det kan innebära att man snabbt ser förändringar och veta om något går fel i exempelvis produktionen.

NYTT NAMN, SETEL AB
Nu har Reidar bytt namn på företaget som nu heter SETEL AB.
Företaget säljer också IVT värmepumpar men kan erbjuda service på alla andra värmepumpsfabrikat. Man gör traditionella elinstallationer men kan som sagt erbjuda en lång rad andra tjänster.

Välkommen till Setel!

Kylprodukter i Kivik

Written by barbro on . Posted in Månadens företag, Okategoriserade

Kylprodukter i Kivik kan uppfattas som lite av ett doldisföretag.Tills för några veckor sedan fanns det till exempel inte ens en skylt vid vägen till hjälp att hitta dit. De som har anlitat deras tjänster har förstås en annan uppfattning. De vet att de är ledande på det mesta inom just kyloch frysprodukter. Kiviks Kylprodukter har egen tillverkning och utför installationer och service av kylanläggningar, värmepumpar, luftridåer, luftavfuktare, klimatanläggningar m.m.
Sven Bladh startade företaget 1980 och det har sedan dess vuxit sakta men säkert. Idag är det sönerna Jens och Jörgen som driver företaget med sammanlagt 19 anställda. Jens son Joakim är numera en i teamet och Sven jobbar kvar så nu är det tre generationer Bladh bland de anställda. Jens är VD och Jörgen är ansvarig för plåtverkstan som är specialiserat på arbeten i rostfri plåt. Kylprodukters främsta kunder genom åren har av naturliga skäl varit Kiviks Musteri, Ingelsta Kalkon och Buhres fisk. Kylprodukters främsta egenskaper Jörgen Bladh Jens Bladh kan sammanfattas med orden flexibilitet och kvalitet.
De levererar specialanpassade kylanläggningar till exempelvis Tetra Pak, Ikea, och Willys samt luftridåer till stora varuhus runt om i Sverige. De har bland annat levererat klimatanläggningen till M/S Karlskrona så att hon ska klara uppdrag i Afghanistan under extrema klimatförhållanden samt klimatanläggning till vinkällaren på nya Hotel Post i Göteborg. Just för dagen håller man på att tillverka speciella behållare för att kunna hålla exakt temperatur för framställning av Gunnarshögs nya äppelcidervinäger. Eftersom tillverkningen anpassas efter kundens speciella behov kan de tillgodose behovet av i stort sett alla typer av produkter i branschen Kylprodukter hjälper inte bara stora företag utan också villaägare som behöver service eller installation av värmepumpar, service av klimatanläggningen i bilen, luftavfuktare till garaget eller något annat.
Om vintern håller i sig kanske du också behöver se över ditt värmesystem.

Skillinge Fisk-Impex, sex företag i ett!

Written by barbro on . Posted in Månadens företag

Skillinge Fisk-Impex AB är Simrishamns näst största företag jämte Nordic Sea Winery. Det är Tom och Kristian Ekström, far och son, som driver företaget men de har ytterligare ca 70 anställda i verksamheten. Tom startade Skillinge Fisk-Impex redan 1989 och har sedan dess utökat med ytterligare fem verksamheter som idag verkar som dotterföretag till huvudbolaget. Dessa är Skillinge Rökeri, Simrishamns Fryshus, HW-Nilssons,Trelleborgs Fisk och fiskaffären med restaurangen under namnet Nya Rökeriet i Simrishamn.

Idag är Skillinge Fisk-Impex Sveriges största förstahandsmottagare av färsk torsk och sill. Man tar hand om fisken direkt från de ca 70 båtar som lägger till i Simrishamns hamn och andra hamnar i Skåne och Blekinge. Från båtarna går fisken direkt vidare till sortering, rensning och paketering. Därefter levereras fisken till grossister eller direkt till konsumenterna.

Man har en infrysningskapacitet på 250 ton per dygn och företaget säljer sina frysta produkter till grossister runt om i Sverige och till många europeiska länder. Man har även tillverkning och förädling av fisken, t ex inläggningar och rökning. I restaurangen serverar man dagligen ca 200 luncher och kan dessutom erbjuda allt från smörgåstårtor till festfat. För ett par månader sedan brann hela byggnaden för förpackningsverksamheten ner men en helt ny modern anläggning kommer att stå klar inom kort. Här har man en modern förpackningsmetod där man vacuumförpackar fisken för konsumenterna. På så vis kan man erbjuda helt färsk fisk direkt till butikerna.

Man kan verkligen säga att Skillinge Fisk-Impex är ett modernt företag i tiden. Att ta tillvara på havets läckerheter direkt från båtarna, förädla den och både sälja den direkt via restaurangen eller till butikerna, det är både miljövänlig och ekonomiskt det allra bästa.

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]