Se upp med oseriösa elbolag

Written by Lars Hörbo on . Posted in Aktuellt

Utdrag från vår nyhetsförmedlare ENERGIMARKNADEN
Svenska Elbolaget ansöker om konkurs
Svenska Elbolaget har begärt sig själva i konkurs. Konkursansökan lämnades in i går efter ett halvår av anmälningar och skriverier som bland annat handlar om anklagelser om att ha lurat äldre och ofta dementa personer att teckna abonnemang.

– Jag är inte direkt förvånad. De har relativt nyligen fört över all verksamhet till ett annat bolag säger Carolina Andersson, som är processråd på Konsumentverket.

Konsumentverket har tidigare sett ett mönster där vissa av personerna som företrätt Svenska Elbolaget har startat bolag, och när de sedan har fått många anmälningar på sig, har de lagt ned bolaget och startat upp ett annat.

Tidigare i år har Konsumentverket och Konsumentombudsmannen, KO, fryst tillgångar i Svenska Elbolaget genom att begära ett beslut om kvarstad i tingsrätten. Detta efter myndigheten noterat att bolaget fått cirka 20 anmälningar och drygt 60 klagomål på sig. Därefter har Kronofogden säkrat ett okänt belopp som kan gå till en marknadsstörningsavgift, alltså ett skadestånd till staten.

– Det vi brukar göra är att vi driver ärenden vidare även fast verksamheten gått i konkurs, för att det är viktigt att tingsrätten prövar målen. Jag har dock inte bestämt mig ännu.

KO driver också ett ärende i tingsrätten mot bolagets före detta företrädare Johan Saxerud där han och bolaget förbjuds att vid vite, av 1 miljon kronor per vecka då beslutet inte följs, bedriva telefonförsäljning mot konsumenter vars telefonnummer är spärrade i NIX-registret.  

Den 13 oktober gick Stockholms tingsrätt på KO:s linje och tog ett interimistiskt beslut om ett sådant förbud, fram till dess att domen kommer.

Svenska Elbolaget har personkopplingar till två bolag inom telekom, som även dessa har fått ett stort antal anmälningar och klagomål mot sig, och flera riksmedier har uppmärksammat konflikterna.

Den 24 och 25 november sker muntlig förberedelse i tingsrätten, och huvudförhandling väntas ske nästa år.

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]