Simrishamns Köpmannaförening vill göra Simrishamn till Österlens huvudstad

Written by Lars Hörbo on . Posted in Månadens företag

Simrishamns Köpmannaförening är förvisso inget företag men det är många företag som är medlemmar i föreningen som köper el av oss. Allt från små och större butiker, till caféer och restauranger. Simrishamn är en unik liten stad med en pittoresk stadskärna, Storgatan som ringlar sig ner till havet är kantad med små personliga butiker och på det vackra torget med rådhuset i bakgrunden råder aktiv torghandel året runt. Läget vid havet och den fortfarande produktiva fiskehamnen skapar en äkta kuststadsatmosfär.

Många stadskärnor i Sverige har tappat sin attraktionskraft på grund av att man byggt köpcentra utanför staden och man har på det viset tömt city på butiker. Ofta är också stadskärnan sönderbyggd med t ex parkeringshus mitt i staden. Det är något Simrishamn hittills varit förskonad från. De flesta av Svergies stadskärnor skulle vara gröna av avund om de hade hälften av det som Simrishamn har, den naturliga förutsättningen för en attraktiv handel. Detta är några av de frågor Simrishamns Köpmannaförening jobbar med.

Det är viktigt att se till att Simrishamn behåller sin unika stadskärna och att de butiker som finns här har möjlighet att överleva. Under sommarhalvåret är det fullt på gatorna av turister men under vintern kämpar många butiker att hålla näsan över vattenytan.
Föreningen arbetar med att stärka varumärket Simrishamn och dess identitet. Nytt för året är en ny logotype, en ny hemsida och en facebookgrupp. Föreningen arbetar också för att se till att Simrishamn är och förblir Österlens huvudstad.

Österlenborna väljer ofta att åka till våra större grannstäder för att göra sina inköp och på det sättet blir det svårare för Simrishamnsbutikerna att kunna hålla bra service och ett bra utbud. Skulle fler tänka på att handla lokalt skulle det betyda mycket för varje enskild handlare.

Simrishamns Köpmannaförening har under året tagit initiativet till att skapa mer julstämning i staden, ett arbete som tar tid. Föreningen hoppas i framtiden skapa en riktig julstad med besökare från hela Sverige med riktigt äkta skånsk julmarknadskänsla och en mysig atmosfär med allt man önskar sig av en riktigt god jul.

Dessutom sponsrar föreningen många andra av årets evenemang, t ex Rosfestivalen, Krämarmarknaden, Sillens dag, Österlen Lyser Det är mycket som händer i Simrishamn.

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]