Skillinge Fisk-Impex, sex företag i ett!

Written by barbro on . Posted in Månadens företag

Skillinge Fisk-Impex AB är Simrishamns näst största företag jämte Nordic Sea Winery. Det är Tom och Kristian Ekström, far och son, som driver företaget men de har ytterligare ca 70 anställda i verksamheten. Tom startade Skillinge Fisk-Impex redan 1989 och har sedan dess utökat med ytterligare fem verksamheter som idag verkar som dotterföretag till huvudbolaget. Dessa är Skillinge Rökeri, Simrishamns Fryshus, HW-Nilssons,Trelleborgs Fisk och fiskaffären med restaurangen under namnet Nya Rökeriet i Simrishamn.

Idag är Skillinge Fisk-Impex Sveriges största förstahandsmottagare av färsk torsk och sill. Man tar hand om fisken direkt från de ca 70 båtar som lägger till i Simrishamns hamn och andra hamnar i Skåne och Blekinge. Från båtarna går fisken direkt vidare till sortering, rensning och paketering. Därefter levereras fisken till grossister eller direkt till konsumenterna.

Man har en infrysningskapacitet på 250 ton per dygn och företaget säljer sina frysta produkter till grossister runt om i Sverige och till många europeiska länder. Man har även tillverkning och förädling av fisken, t ex inläggningar och rökning. I restaurangen serverar man dagligen ca 200 luncher och kan dessutom erbjuda allt från smörgåstårtor till festfat. För ett par månader sedan brann hela byggnaden för förpackningsverksamheten ner men en helt ny modern anläggning kommer att stå klar inom kort. Här har man en modern förpackningsmetod där man vacuumförpackar fisken för konsumenterna. På så vis kan man erbjuda helt färsk fisk direkt till butikerna.

Man kan verkligen säga att Skillinge Fisk-Impex är ett modernt företag i tiden. Att ta tillvara på havets läckerheter direkt från båtarna, förädla den och både sälja den direkt via restaurangen eller till butikerna, det är både miljövänlig och ekonomiskt det allra bästa.

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]