Stäng av apparaterna på riktigt!

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elspartips

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”.

Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå åt till standbylägen helt i onödan.

 

Bredbandsmodem, trådlösa telefoner, halogenlampor och mobiltelefonladdare har en transformator som förbrukar el även om lampan är släkt eller mobilen är bortkopplad från laddaren. Tester visar att några typer av digitalboxar drar nästan lika mycket energi i stand by-läge som när de är på.

Datorer har olika så kallade energisparlägen som du kan ställa in. Du hittar inställningarna via kontrollpanelen i utforskaren i din dator. Att skärmsläckaren går på betyder inte automatiskt att datorn använder mindre el.

Energisparlägen kan heta ”vänteläge” eller ”viloläge”. Välj viloläget eftersom det drar minst el. Du kan ställa in hur snabbt och vilket läge datorn ska använda. Det finns också inställningar där datorn stänger av både hårddisk och skärm helt när du inte har använt datorn på en stund.

Tänk på

  • att stänga av på riktigt eller dra ut sladden istället för att ha alla elektroniska apparater i stand by-läge.
  • att välja de mest energisnåla elektronik och hushållsprodukterna när du köper nytt.

Etiketter:,

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]