När du flyttar till en ny adress är elnätsägaren skyldig att se till att du har ström på inflyttningsdagen

Tillsvidareavtal blir ”Anvisningsavtal”

Written by lars rabe on . Posted in Elkraftens röst

Energimarknadsinspektionen är bekymrad för att det fortfarande är många elkunder som inte har gjort ett aktivt val av elavtal. De har då det pris som elnätsägarens anvisningsleverantör har satt. Ofta är detta pris relativt högt. Denna avtalsform har haft många olika namn.

Hos oss och många andra elhandelsföretag har det hetat Tillsvidareavtal. För att minska namnförvirringen och öka medvetandet om vilket avtal man har, har vår branschorganisation Svensk Energi rekommenderat sina medlemmar att använda begreppen Anvisningsavtal och Anvisningspris. Därför kommer vi att byta namn på denna produkt från och med julifakturan.

När får man Anvisningsavtal?
När du flyttar till en ny adress är elnätsägaren skyldig att se till att du har ström på inflyttningsdagen.

Har du inte själv i förväg tagit kontakt med en elhandlare får du leverans från den elleverantör som nätägaren anvisar. Då har du ett Anvisningsavtal. Du får strax efter inflyttningen ett brev med uppgifter om din elanläggnings data och en uppmaning att kontakta en elhandlare för att få ett elavtal som passar dig.

Gör du inte detta, fortsätter du att ha Anvisningsavtal. Även om du inte har flyttat på länge kan du ha Anvisningsavtal, t.ex om du aldrig någonsin sedan elmarknadsreformen infördes gjort ett aktivt val av elavtal.

Tidigare kunde ett tidsbundet avtal som inte förnyades också övergå i ett liknande avtal, men numera tillämpar vi spotpris utan bindningstid. Titta på din faktura vad du har för typ av avtal. Det är inte svårt att göra ett aktivt val, det är bara att ringa 0414-285 51.

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]