Vad vore livet utan el?

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elkraftens röst

Tänk dig några dagar i ditt liv utan el. Du vaknar upp i ett utkylt, mörkt rum. Du kan inte koka kaffe vare sig på bryggaren eller på elspisen. TV:n står där med svart skärm, datorn fungerar inte och laddningen i din mobiltelefon tar snart slut. En varm dusch är inte att tänka på och varken tvättmaskinen eller diskmaskinen kan göra sitt jobb. Maten i kylen blir snart förstörd och frysen droppar. Är det ens lönt att köra till jobbet?
Idag kan få arbeten utföras utan elanvändning i någon form. För hundra år sedan var det inte många som hade tillgång till el. Vi värmde våra hus med ved eller koks, vi lagade mat på vedspisar och tvättade i vedeldade kar. Att förvara färskvaror var svårt. På den tiden ägnade varje hushåll, främst kvinnorna, femtioåtta timmar i veckan på hushållsarbete. Idag ägnar vi femton timmar för samma arbete som vi dessutom genom elbelysning kan göra när som helst på dygnet.

Men elen har ju blivit så dyr, säger många. Ja, visst känns elräkningen i plånboken, men ser vi tillbaka så fick vi arbeta tio minuter 1940 för en kilowattimme el. Idag behöver vi bara arbeta en halv minut. Hushållselen kostar femton till tjugofem kronor per dag beroende på boendeform. Hur mycket bekvämlighet får du inte för det? För samma peng som en glass kostar kan du köra fem maskiner tvätt, surfa på datorn i tjugofem timmar eller titta på TV i trettio timmar. Tittar du på en fotbollsmatch kostar elen till en modern TV under en krona. Vad kostar chipspåsen och ölet?

Att spara på hushållselen ger alltså inte så mycket effekt i din plånbok. Det ger heller inte några direkta miljövinster, åtminstone påverkar det inte utsläppet av växthusgaser nämnvärt. I Sverige produceras nämligen 95 % av all el utan utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. Så använd med gott samvete den el du behöver, den är värd sitt pris. Men använd den inte i onödan. Lämna till exempel inte lampor tända där du inte är. Inte behöver väl ytterbelysningen vara tänd hela natten? För inte låter du väl bilmotorn var igång när du sover?

Lars Hörbo, Försäljningschef

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]