Vi förstärker elnätet mellan Södra Mellby och Kivik

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elkraftens röst

Längs Prästavägen mellan Södra Mellby och Vitaby håller vi på att förstärka elnätet. När vi är helt klara kommer vi att ta bort luftledningen mellan Vitaby och Kivik.

LOKAL ELPRODUKTION

Nu börjar det ta fart med så kallad mikroproduktion, alltså gårdsverk och liknande. Ett vindkraftverk på 11 kW är redan anslutet och vi har förfrågan om ett till, som är dubbelt så stort. Två solcellsanläggningar på 1,2 respektive 3 kW finns också och här har förfrågningar om tre till. Vi är positiva till att ansluta sådana här anläggningar och hjälper gärna till. Tyvärr saknas det regler för de ekonomiska mellanhavandena, men vi löser det efter hand.

ELNÄT

Den 23 mars rapporteras ett strömavbrott som drabbade ett antal kunder runt Centralsjukhuset. Det var ett reläskydd som, trots att det inte var gammalt, gav upp.

HAVÄNGS SOMMARBY

Luftledningen till sommarbyn har vållat problem nästan varje år då den är mycket åskkänslig. Nu kommer vi att ersätta den med markförlagd kabel till en kostnad på tre miljoner kronor. Själva grävarbetet, som påbörjas 16 april, ska vara klart innan sommargästerna kommer, så att vi stör så lite som möjligt. Tyvärr hinner vi inte slutföra arbetet förrän i höst, så vi får hoppas på en åskfri sommar.

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]