Vi leder strömmen

Written by Lars Hörbo on . Posted in Elkraftens röst

När ni läser detta, en knapp månad efter att jag skriver detsamma, har vi kommit en bra bit in i sommaren och många av er har förhoppningsvis en härlig semester, eller annan ledighet. För egen del tänker jag tillbringa den mesta av semestern tillsammans med min fru, i och i närheten av vår nya hemstad, Simrishamn.

Förhoppningsvis får vi bra väder så att vi kan uppskatta alla de aktiviteter som kommer att genomföras. Det stundas marknader, hamnfester, seglingstävlingar och mycket mer. Ofta vid dessa tillfällen ser jag min duktiga personal hjälpa till för att elförsörjningen skall fungera. Förutom alla dessa trevliga aktiviteter hoppas jag att även kunna tillbringa några dagar på stranden och läsa någon god bok. Så här en vecka innan midsommar skiner solen från en i det närmaste klarblå himmel.

I och med det mildare vädret har våra operativa verksamheter minskat i omfattning och istället ägnar vi oss åt ombyggnader och underhåll av utrustningen för att minimera antalet störningar kommande säsong så mycket som möjligt. Under den senaste månaden har vi dessvärre haft ett par elavbrott, både i Simrishamn och i delar av vårt norra område. Trots detta har vi i en nationell jämförelse förhållandevis få avbrott på elleveranserna. Ni som åkt förbi värmeverket under vintern har kanske lagt märke till att en vit rökplym från den nya skorstenen. Röken kommer från vår nya fliseldade panna som fortsättningsvis skall producera ca hälften av behovet av fjärrvärme i Simrishamn. Rökplymen består av vattenånga som kondenserar. Pannan fungerar i stort bra men fortfarande har vi ett antal tvister att lösa med leverantören innan vi kan göra en slutuppgörelse. Före investeringen använde vi ca 15-20 % fossilt bränsle för värmeproduktionen medan vi i fjol använde 4 % och hittills i år 2 % och jag vill därför påstå att vi lyckats med vår målsättning om minskade utsläpp av växthusgaser från bränsle som inte är förnyelsebart. Österlens Kraft verkar för användandet av långsiktigt hållbara energi- och servicetjänster med hög leveranssäkerhet som ger trygghet för kunden. Grundförutsättningar är ”kundnärhet, lokal kännedom och smidighet”.

Med denna devis som utgångspunkt har vi beslutat oss för att främja användningen av biogas som fordonsbränsle. Satsningen har skett genom att vi tillsammans med kommunerna Simrishamn och Tomelilla samt ett antal andra intressenter har bildat en ekonomisk förening för att uppföra tankstationer för fordonsgas i Simrishamn och Tomelilla. Vår förhoppning är att dessa skall kunna invigas till vintern. Slutligen vill jag önska er alla en riktigt skön fortsättning på sommaren.

Göran Andersson, VD

Etiketter:

Rymmer värmen ut genom fönstret!

Här är några tips som sänker din elförbrukning genom att se över dina fönster. – Täta dragiga fönster och ytterdörrar, det är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut. Ibland behöver man också byta ut gamla tätningslister mot nya.

Blev elräkningen större än vanligt?

Här är några tips som sänker din elförbrukning: För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. Ett hus i utsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som ligger skyddat. Tips! Ett plank eller […]

Stäng av apparaterna på riktigt!

Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du bara stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter ”stand by-läge”. Hela 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el och totalt sett kan därför upp till 10 % av din hushållsel gå […]

Med en timer sparar du el än du tror!

Det är en mysig tid vi går till mötes och extra trevligt blir det när vi sätter ljus i våra träd och lyser upp våra mörka rum med olika typer av belysningar. Snart är det också dags att tända granen och adventsljusstakarna i fönstren. – Men hur mycket energi drar egentligen min julgransbelysning? – Behöver […]