stromavbrott

Information angående strömavbrotten i Simrishamn 19/2-21

Under fredagseftermiddagen vid 14 uppstod det ett jordfel i vårt 10 kV nät och felet frånkopplades korrekt. Tyvärr drabbade detta en stor del av Simrishamn. Spänningen kom tillbaka till de flesta vid 14,40 och sista kunden hade spänning kring 15.

Vi förväntade oss att felet skulle vara kvar, men allt fungerade klockrent. Inga fel i nätet som vi kunde felsöka. I detta läget så kontrollerade vi alla stationer som var berörda ifall någon ohyra typ mus hade orsakat något fel, men inget fel hittades.

Kl 18 så hände samma sak igen, återigen kopplade vi in alla kunder och inget fel hittades i nätet. Vi har inget att gå på, utan endast en indikering på jordfel. Vi fortsatte arbetet på kvällen genom att koppla om i nätet för att se om vi kunde ringa in felet men vi hittade inget fel.

Nu under måndagen har vi fortsatt vår felsökning genom att koppla bort kablar och kontrollera dem genom mätning, men vi har inte hittat något.

Vi misstänker en grävskada som kommer när det är fukt i marken men vi kommer fortsätta leta vidare. Tyvärr kommer felet igen och vi hoppas att det blir ett kvarstående fel så vi kan reparera det.

Uppdatering 24/2-21

Torts intensiv felsökning så har orsaken till jordfelet som uppstod inte hittats.

Vi har arbetat med många olika felscenarier för att hitta en väg fram till lösning, men tyvärr är det normalt att jordfel som endast uppstår vid tex regn är borta vid tillkoppling. Det blir ett överslag vid första felet som torkar upp felet och sen vid tillkoppling är det torrt och fint. Efter timmar/dagar så kommer felet igen.

Efter mycket resonemang/diskussion/funderande så kommer vi fram till eventuell grävskada.
Det har grävts invid vår kabel vid fiberförläggning den senaste veckan, men vi har kontrollerat kabeln utan några anmärkningar.
Vi hade en grävskada på en högspänningskabel för cirka 3 veckor sedan som orsakade avbrott på mindre delar av Simrishamn. Vi misstänker att där kan vara fler fel då där går fler kablar i närheten av gropen. Där kommer vi undersöka hur det ser ut.
Detta innebär att idag påbörjar byte av högspänningskabel mellan två stationer. Kabel som vi misstänker är skadad kommer att bytas ut i hela sin längd. Arbetet beräknas vara klart under nästa vecka, v 9.

Scroll to Top