The Livingroom – en positiv kraft för bygdens unga

På en tvärgata mitt i centrala Simrishamn ligger en lokal med skylten “The Livingroom” – vardagsrummet. Vad kan rymmas där inne? Ett fik? En möbelbutik? En föreningslokal? Nej, svaret är att det faktiskt är precis det som skylten säger. Ett vardagsrum. Ämnat för bygdens unga.

Klockan närmar sig lunchtid och The Livingroom har precis öppnat för dagen. In kommer ett par killar med varsin matlåda. De slår sig ner i en soffa vid ett av borden och dukar upp sin medhavda lunch. På ena väggen i lokalen hänger en TV och musik strömmar ur två högtalare. Precis som i ett vanligt vardagsrum, alltså, fast inte hemma hos någon.

the livingroom 4453 Österlenskraft

För en utomstående kan det till en början vara lite svårt att greppa vad det är för slags ställe. Är det möjligen en förening eller en fritidsgård? Eller är det kanske ett fik där man får ta med eget käk? Sanningen är att det inte är något av det. I stället är det något så ovanligt som ett icke-vinstdrivande koncept som ska främja ungdomars välmående och hälsa och vara en plats för att chilla, hänga, fika, mötas, prata, eller bara vara. Helt utan någon hake. Ett hak utan hakar, alltså. Format som ett vardagsrum.

Jonathan Wallin, samordnare på The Livingroom, berättar:

jonathan 2719 Österlenskraft

– Det började för ett par år sedan i ett samtal om samtalets kraft nere på Skillinge missionshus, i deras eget vardagsrum. En spontan och öppen diskussion om hur den värme och de goda samtal som förs där och som gör något med oss människor, inte minst i tonåren, skulle kunna skapas någon annanstans. Där och då föddes idén om ett offentligt vardagsrum mitt i stan riktat till kommunens unga, från gymnasiet och uppåt.

När idén väl kläckts började jobbet med att söka samarbetspartners, lokal och sponsorer. Ganska snart klev Rädda Barnen ombord som huvudpartner, därefter anslöt Friskis & Svettis och något senare även Scen Österlen. Tre organisationer och föreningar som tillsammans med Skillinge missionshus täcker in mycket av det som bidrar till bättre välmående hos våra unga – ett av grundsyftena med The Livingroom.

Lokalen man hittade ligger centralt, men samtidigt lite undanskymt på en av Storgatans tvärgator. Trots det har många ungdomar hittat hit. Ričardas, som går på Nova, är en av dem.

the livingroom 21 Österlenskraft

– Från början gick jag hit tillsammans med kompisar, men nu går jag gärna hit själv också. Det är skönt att komma ifrån skolmiljön och få prata med Jonathan. Han verkar förstå mig. Kanske är det för att han också är gitarrist, säger han och ler ett finurligt leende.

Jonathan berättar att han verkligen trivs med alla samtal han har med vardagsrummets gäster. Eller, säger man gäster, förresten? Nej, det gör man nog inte. Det är ju liksom tänkt att vara allas vardagsrum, en neutral arena där alla har sin plats och lika stor rättighet att vara, oavsett.

– Det finns mycket intressant att prata om och det känns fint att kunna möta ungdomarna här, på deras villkor. Det kan handla om allt möjligt. Träning, musik, skolan och allt däremellan. Livet. Min förhoppning är att med närvaro och samtalets kraft på något sätt lyfta eller stärka den som behöver bli stärkt. Vilket vi människor ju behöver ibland.

The Livingroom har för närvarande öppet tisdagar och torsdagar klockan 11 – 17. Planen är enligt Jonathan att någon gång då och då försöka få hit föreläsare, musiker och andra som bidrar till den positiva kraft som tanken är att The Livingroom ska vara. En kraft för de som snart ska ut i vuxenvärlden. Mängden event som kan ordnas är mycket en fråga om resurser och här kommer sponsorerna in som en viktig del.

the livingroom 4425 Österlenskraft

– Det var inför en planerad föreläsning förra hösten som jag kontaktade Österlens kraft, berättar Jonathan Wallin. Föreläsaren undrade om vi hade en storbildsskärm och blädderblock, rekvisita hon behövde för sitt framförande. Jag ställde frågan till Österlens kraft och de nappade direkt. De tyckte att hela konceptet lät som en klockren sak att sponsra med tanke på hur mycket ett ställe som The Livingroom kan betyda lokalt.

Både TV och blädderblock var därmed ordnat till vardagsrummet. Därtill dessutom en router till det bredbandsabonnemang som The Livingroom tecknade hos Österlens kraft som tack för sponsringen. Med andra ord en äkta win-win sprungen ur kärleken till bygden.

Österlens Kraft AB

Rulla till toppen
Scroll to Top