Österlens vindkraft – med toner av tango

När tre saxofonister och en oräknelig mängd saxofoner i olika storlekar intar scenen och fyller rummet med spännande toner av tango, jazz och ragtime förstår man verkligen vad österlensk vindkraft handlar om.

Det var kärleken till musiken i allmänhet och saxofonen i synnerhet som påsken 2019 förde de tre vännerna Anna, Annakarin och Håkan samman. Tre inbitna saxofonister med långa, men vitt skilda musikaliska bakgrunder. Alla med sin speciella anknytning till Österlen.

Det började med att Anna, som flyttat tillbaka till Skåne efter antal år i huvudstaden, stötte ihop med Håkan under ett musikarrangemang på Vallby kulturhus. En konsert där Håkan spelade något så ovanligt som bas-saxofon. Anna, som kvällen till ära spelade sopran, en av minstingarna i saxofonfamiljen, blev mäkta imponerad av både Håkan och saxofonmodellen och började genast smida planer.

saxarna 5475 min Österlenskraft

–  Där och då bestämmer jag mig för att ringa till min saxofonväninna Annakarin, berättar Anna. Vi skulle bilda en trio tillsammans med denne bas-saxofonist som skulle sköta kompet medan vi jammade loss.

Planen gick väl inte helt i lås, mest för att Håkan inte ville begränsa sig till endast bassaxen. Vad skulle han då säga till sina andra saxofoner i samlingen? Men att det skulle bli en saxofontrio var givet. Likaså vad de skulle kalla sig – Österlens vindkraft. Såklart. Ett mer passande namn vore svårt att föreställa sig. Inte minst med tanke på att de var och en även hyser ett stort intresse för miljöfrågor.

Annakarin var direkt med på noterna.

lite ljusare 5409 min Österlenskraft

– Visionen som uppenbarade sig när jag insåg mängden av saxofoner vi hade i vår gemensamma samling var storlagen, minns Annakarin. Våra uppträden skulle kunna ske i en enorm skog av mässingsinstrument i alla möjliga storlekar och former. Och framföras i arrangemang ingen tidigare hört.

Sagt och gjort. Med ett antal nyskrivna arr i portföljen fick de en spelning i Vallby och succén var ett faktum. En härlig mix av jazz, tango, barock och ragtime fick både musikerna och publiken att njuta och vilja ha mer. Mer blev det. I både Skillinge, Gärsnäs och Gladsax. Och ännu mer ska det bli så fort det blir möjligt att samlas igen.

saxarna 5243 min Österlenskraft

– Vi vill fylla bygdens kyrkor och andra vackra lokaler med vår lekfulla och utforskande musik, säger Håkan. Det finns så mycket ogjort som jag tror att österlenborna väldigt gärna skulle vilja höra.

Ja, både höra och se. För tre ljudande saxofoner, på en scen smyckad med bandets övriga saxar i samlingen, är lika mycket akustiskt som visuellt tilltalande. En helhetsupplevelse full av lokal vindkraft i vackraste mässing.

På Österlens Kraft tycker vi att en levande landsbygd och en aktiv fritid är viktig. Riktigt viktig! Varje år stödjer vi kulturlivet på Österlen.

Vår kärlek till bygden får kraften att gro.

Österlens Kraft AB

Rulla till toppen
Scroll to Top