Ren vattenkraft på Österlen

För simtjejerna Alma och Alma är målet självklart. De vill komma högst upp på pallen. De vill bli bäst. Helst på ett OS. Och dit finns det inga genvägar. Bara träning, träning och mer träning. Men det är det värt, tycker de. För simning är livet. Och kraft. Ren vattenkraft.

Längd efter längd avverkas i bassängen. Rytmen, andningen, tekniken, kraften. Allt måste stämma, vara i synk. Det är måndag kväll och träning i Korsavadshallen i Simrishamn för tävlingsgruppen T2 i Österlen Sim. Träningskompisarna Alma och Alma simmar på samma bana och möts på mitten gång på gång. Tränaren manar på och coachar från kanten. Trots vattenskvalpet verkar instruktionerna uppfattas och små detaljer justeras.

Tränare David, som varit på klubben sedan 2016, har stor del i tjejernas utveckling och framgångar i bassängen. Som före detta modern femkampare på hög internationell nivå vet han vad som krävs för att utvecklas som simmare.

– David känner oss som simmare bättre än någon annan, säger Alma. Han ser våra styrkor och vad vi behöver träna på. Han ser till och med när vi har en dålig dag eller känner oss slitna, fyller Alma i. Då brukar han säga att vi kan ta det lite lugnare på träningen och att det kommer att kännas bättre nästa dag. Det är bra.

undersida alma min Österlenskraft

Träningsupplägget han tagit fram för Alma, Alma och deras träningskompisar är noga genomtänkt. Det handlar om kontinuitet och långsiktighet. Att bygga en bra grund med rätt teknik och att hålla sig skadefri för att kunna träna regelbundet. Ett koncept som redan gett effekt. Det märks inte minst på tävlingarna. Även om det är nervöst varje gång de ställer sig på startpallen.

– Innan start är det alltid jättenervöst, säger Alma. Men, så fort man nuddar vattenytan släpper det. Man blir lugn och extremt fokuserad på samma gång och det enda man tänker på är att simma snabbast av alla. Att vinna. Det känns lite som att flyga fram i sin egen bubbla, föklarar Alma.

undersida 3 min Österlenskraft

Kombinationen talang, regelbunden träning och fullt fokus har visat sig väldigt lyckad och har betytt mängder med pallplatser för tolvåringarna Alma och Alma. Att få kliva upp högst på pallen efter ett lopp är det som sporrar dem till att fortsätta satsa.

– Det är den bästa känslan, säger Alma. En bekräftelse på att man är bra. Att all träning, alla timmar i bassängen verkligen gett resultat, fortsätter Alma som hoppas att tävlingarna snart ska kunna dra igång igen.

En förhoppning som delas av många. Till dess fortsätter träningarna som vanligt för simtjejerna Alma och Alma som både är glada och tacksamma att de hittat sin sport, sin klubb, sin duktiga tränare och drömmen om att bli bäst. Världsbäst.

undersida4 min Österlenskraft

På Österlens Kraft tycker vi att en levande landsbygd och en aktiv fritid är viktig. Riktigt viktig! Varje år stödjer vi 100-tals ideella föreningar på Österlen. Österlen Sim, Alma och Almas klubb, är en av alla dem.

Vår kärlek till bygden får kraften att gro.

Österlens Kraft AB

Rulla till toppen
Scroll to Top