Felanmälan 0414-28560
Vitaby Folkets Park

Vitaby Folkets Park

Vitaby Folkets Park

Längs St Olofsvägen som går genom Vitaby, söderut, mitt emot Vallabacken upp mot Utmarksvägen – där låg Vitaby Folkets Park, som tog vid där Noreslunds dansbana slutade 1945. Vitaby Folkets Park var ännu en mycket välbesökt nöjesplats på Österlen under 1950-talet och det gick bussar för de dans- och festsugna från Sjöbo, Lövestad och Kivik till Vitaby när det var uppträde eller dans i folkparken. I Vitaby Folkets Park uppträdde bland annat Gösta ”Snoddas” Nordgren.

VItaby, som var ett ungt stationssamhälle, var ett starkt fäste under 1950-/ 1960-talet för socialdemokratin och arbetarrörelsen. Därför var det vid den tiden inte konstigt att en folkpark anlades i byn, sedan Noreslund ett stenkast bort rivits. Förutom en lång rad av de folkparksturnerande artisterna under 50-talet som gästade Vitaby, så hölls det även första maj-firande där och vid ett tillfälle var det självaste Per Albin Hansson som majtalade i det lilla österlenska stationssamhället.

Det visades även bio i Folkparken och det sägs att ett nöje för byns ungdomar var att försöka smita in utan biljett efter pausen, som man hade under varje filmvisning. Det lyckades sällan. Däremot hade man mer tur om man lyckades krypa in till filmvisningen, vid en av sittfacken vid serveringsterassen.

De sista aktiviteterna som hölls i folkparken, innan den totalförstördes i höststormen 1967, var inomhusfotboll och hemliga fester för byns ungdomar.  Folkparken byggdes inte upp igen, men av virket efter stormens framfart byggde byns “moppeburna” killar en stuga på Smalbags utmarker, som fick fungera “ungdomsgård” för byns tonåringar.

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Varför byter man elnäts stationer?

Kan man få fakturan digitalt?

Vi håller stängt 6 och 7 juni

Gör som 1 100 av våra kunder! Ladda ner vår app!

Vi förbereder!

Mina Sidor

© 2024. Österlens Kraft AB