
När sommaren närmar sig och fritidshuset ska öppnas upp, är det viktigt att kontrollera att elanläggningen är i gott skick. Som innehavare* av en elanläggning (läs mer på elsäkerhetsverket om det här) är det ditt ansvar att se till att din elanläggning är säker och fungerar som den ska. Här är sex enkla steg för att säkerställa att elen i ditt fritidshus är trygg att använda. Skulle du vara osäker rekommenderar vi alltid att du kontaktar ett auktoriserat elinstallationsföretag.
Om ditt fritidshus är utrustat med en jordfelsbrytare, tryck på testknappen för att säkerställa att den fungerar. Om strömmen inte bryts, eller om du saknar en jordfelsbrytare, rekommenderar vi att du kontaktar ett auktoriserat elinstallationsföretag.
Äldre fritidshus kan ha diazedsäkringar i elcentralen. Se till att dessa är ordentligt åtdragna för att undvika glappkontakt och överhettning. Stäng alltid av strömmen innan du gör några justeringar.
Kontrollera att alla kablar, stickproppar och vägguttag är i gott skick. De ska vara fastsatta, utan missfärgningar eller synliga skador. Vid problem, kontakta ett elinstallationsföretag.
Gamla kylskåp och frysar kan ha startproblem som leder till elektriska gnistor. Damm och smuts bakom apparaterna kan utgöra brandrisk. Håll rent bakom och under.
Spår efter råttor eller möss kan innebära att kablar blivit angripna. Gnagare kan orsaka farliga skador på elinstallationen. Kontakta ett elinstallationsföretag vid misstanke.
Har du en nyinköpt elbil? Låt ett elinstallationsföretag gå igenom elanläggningen i ditt fritidshus innan du börjar ladda bilen där. Många fritidshus har äldre eller enklare elinstallationer som inte är dimensionerade för elbilsladdning. En översyn minskar risken för brand, elchock eller överbelastning.
Skulle du vilja läsa mer om elanläggningar är alltid elsäkerhetsverket en bra sida för information:
Din elanläggning | Elsäkerhetsverket
Det viktigt att du ser till att din elanläggning är trygg och fungerar korrekt – särskilt i fritidshus som ofta står ouppvärmda och oanvända delar av året.
Om du har frågor eller funderingar, kontakta gärna oss – vi hjälper dig gärna rätt!
*Innehavaren är antingen den som äger elanläggningen eller den som använder den. Det kan vara en fysisk person eller en juridisk person, exempelvis ett företag eller en förening. Om du själv äger din bostad är det också du som är innehavare av elanläggningen. Det innebär att du är ansvarig för att anläggningen är säker, att arbete på anläggningen utförs av personer med rätt kompetens och att kontroller, skötsel och underhåll genomförs fortlöpande. Det gäller även de elektriska produkter som du ansluter till anläggningen.