Felanmälan 0414-28560
Håkan Rannestig VD för Österlens Kraft

”Hos oss har alla kundkontakt”

När Håkan Rannestig blev VD för Österlens Kraft 2019 kom han från Öresundskraft i Helsingborg. På pappret samma typ av bolag – men skillnaden är enorm. ”Här har så gott som alla anställda direkt kontakt med våra kunder. Det ger en närhet som är helt unik.”

Håkan Rannestig som är VD för Österlens Kraft har arbetat med el i en eller annan form hela sitt liv. Som civilingenjör med examen i mikroelektronik i botten började han med elektronik hos ett bolag i Gävle innan han hamnade på Ericson i Kista. 2004 blev han teknikchef hos Gävle Energi och sedan dess har han varit i elbranschen.

– Vår dotter flyttade till Skåne och jag och min hustru Eva flyttade efter. Jag hamnade på Öresundskraft i Helsingborg och blev så småningom distributionschef där med ansvar för både elnät, fjärrvärme och gasnät.

2019 fick Håkan jobbet som VD för Österlens Kraft. Ett företag som har mindre än en tiondel så många anslutna kunder som Öresundskraft men som även det har både elnät, fjärrvärme och elhandel.

– Storleken skiljer såklart, men också det faktum att Österlens Kraft är föreningsägt. Vi är inte ett kommunalt bolag och vi har inga externa ägare som lägger upp planer. Vi ägs av medlemmar som alla också är elnätskunder hos oss.

Den andra stora skillnaden är sättet att arbeta.

– Vi är inte alls som andra nätbolag. Här ligger allt fokus på att lösa problem och att hjälpa både varandra och våra kunder. Och så gott som alla anställda har direkt kontakt med kunder.

För Håkan är det just detta som är de stora fördelarna med Österlens Kraft: Föreningsägandet och närheten till kunderna.

– Vi fattar snabba beslut och alla vet vad kunderna tycker och tänker. De som är ute och jobbar på fältet vet var alla elskåp finns och kan bygden som sin egen ficka. Och de som har kundkontakt på kontoret använder förnamn och inte kundnummer när de pratar med folk. Sedan är vi ju stora sponsorer till det lokala föreningslivet. Allt bidrar till en känsla av att vi är Österlens eget elbolag. Och det är exakt vad vi är.

I en tid när många pratar om stordrift och digitalisering är Håkan övertygad om att Österlens Kraft har helt rätt storlek för sin verksamhet.

– Även om vi är små så har vi ju samma ansvar och lagkrav på oss som ett stort företag. Det betyder att alla som jobbar här måste kunna många olika saker – och det kan de. Det i sin tur gör att vi är väldigt flexibla på alla sätt. Och det är därför vi är så bra rustade inför framtiden.

 

 

 

 

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Varför byter man elnäts stationer?

Kan man få fakturan digitalt?

Vi håller stängt 6 och 7 juni

Gör som 1 100 av våra kunder! Ladda ner vår app!

Vi förbereder!

Mina Sidor

© 2024. Österlens Kraft AB