Felanmälan 0414-28560

Kraft i Christina Pipers anda

Christinas Wänner är namnet på den förening som står för många av de välbesökta arrangemangen på Christinehofs Slott. I år blev de en av många föreningar på Österlen som sponsrades av Österlens Kraft.

– Det är underbart att bli sponsrad för en verksamhet med lokal förankring, precis som Österlens kraft har. Vi driver en nationell verksamhet men det är extra roligt när de lokala sponsorerna hittar en, säger Mia Gröndahl från Christinas Wänner.

Österlens kraft sponsrade Kvinnofestivalen som hölls på Christinehofs slott i juli 2022 med 20.000 kronor. Bakom festivalen står förutom kulturföreningen Christinas Wänner även nätverket Qlara och pengarna gick bland annat till arvoden för både nationellt och lokalt välkända medverkande – som Ewa Fröling, Cecilia Uddén och Marianne Mörck.

Under fyra dagar kunde publiken lyssna till föreläsningar med bland andra Gudrun Schyman, Karin Thunberg, Ann Heberlein, Peder Lamm och Maria Maunsbach men även besöka utställningar, lyssna till musik och se på film. Sista dagen delades Christinapriset ut till Anette Cato på Engelska trädgården vid Svabesholm.

– Det var en ambitiös satsning med både välkända och lokala författare, och vi hade en väldig bredd. Från de som redan är nationellt kända till de som är på väg att bli det, som Maria Maunsbach. 

Kulturföreningen Christinas Wänner grundades 2016 när det var tal om att Christinehofs slott vid Andrarum skulle stängas för allmänheten. Slottet var på 1960-talet ett av de första slott i Sverige som öppnade sina utrymmen för besökare och har varit ett kärt besöksmål i många år.

DSC4214 Österlenskraft
“Kulturföreningen Christinas Wänner grundades 2016 när det var tal om att Christinehofs slott vid Andrarum skulle stängas för allmänheten.”

– Nu hade familjen Piper tömt ut idéer och energi för slottet, vi hörde att det skulle stängas och tyckte att det var rent tokigt. Det ledde till att vi bildade en kulturförening och tänkte att vi skulle ha ett nytt begrepp.

Arrangemangen på Skarhults slott utanför Eslöv var en inspirationskälla, till exempel utställningen ”Den dolda kvinnomakten”, och Christinas Wänner ville lyfta fram Christina Piper och hennes gärning som en inflytelserik yrkeskvinna på Österlen.   

– Det är förvånande att hon inte uppmärksammats mer, och det är inte alltid det mest fördelaktiga som lyfts fram.

Nu har kulturföreningen framgångsrikt ordnat aktiviteter, event och olika arrangemang på slottet i sex år. Arbetet fortsätter, nästa år visas bland annat utställningen ”Cartomani – 1800-talets selfies” i Stora salen.

– Vi utgår ofta från slottets arkiv och har där hittat över 200 visitkortsfotografier i ett album som tillhört Ebba Wilhelmine Piper, bland annat ett unikt porträtt på Karen Blixens far, äventyraren Wilhelm Dinesen – som var Ebbas kusin. Vi kommer även att hänga upp vepor med fotografier bland slottets porträtt, så att besökarna kan jämföra fotografi med målning.

DSC4009 Österlenskraft
Mia Gröndahl och Bitte Müller Hansen bland andra ser till att kulturföreningen fortsätter att locka besökare till Christina Pipers gyllene slott!

Fakta/Christinas Wänner

Anledning till sponsring: Kvinnofestivalen 2022
Har funnits sedan: 2016
Kommande event 2023: Körfestival 3-4 juni, utställningen ”Cartomani ­– 1800-talets selfies” som öppnar 25 juni, Kvinnofestivalen 22-23 juli, Karolinerna på besök 29 juli
Hemsida: www.christinehofslott.se/om-christinas-wanner/

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Du har väl inte missat att den nya säsongen av högspänning är igång?!

Växeln stängd under 30 minuter i morgon tisdag 16 april

Vi flyttar vår elnäts station

Kan man få fakturan digitalt?

I morgon tisdag 9 april har kundtjänst stängt för utbildning under eftermiddagen

Vi bygger om fastigheter!

© 2024. Österlens Kraft AB