Felanmälan 0414-28560
Tina Helin, ordförande i föreningen Österlens Kraft

Österlens Kraft – elbolaget som inte drivs av vinstintresse

Det mesta av Sveriges elnät ägs av privata företag eller kommunala bolag. För dessa är huvudkravet att de ska tjäna pengar åt sina ägare. Men Österlens Kraft och elnätet i Simrishamn, och trakterna runt Kivik och Brösarp, ägs av en förening med helt andra syften.

– Många tror att vi är ett kommunalt energibolag men det är helt fel, säger Tina Helin som är ordförande i föreningen Österlens Kraft som äger nät- och elhandelsbolagen med samma namn.
– Vi är en förening som ska se till att våra medlemmar har tillgång till ett väl fungerande och modernt elnät till bra pris.

Föreningen grundades redan 1922 som Vitabyortens Energiförening av bönder runt Vitaby som gick samman för att kunna tillgodose sitt elbehov på bästa sätt. Nätet växte och omfattade snart stora delar av norra Simrishamn kommun. 1998 tog man över el- och fjärrvärmenätet i Simrishamns tätort som tidigare varit i kommunal regi.

– Vi som förening har inga aktieägare eller politiker som kräver utdelningar på vissa nivåer. Våra bolag måste givetvis vara lönsamma, men vi ska bara tjäna så mycket som krävs för att vi ska ha ett bra nät och en god ekonomi för framtiden.

Detta gör att Österlens Kraft både kan ge sina nätkunder en bra prisnivå och samtidigt vara en av de största sponsorerna av det lokala föreningslivet. 2021 har man stöttat med upp emot en halv miljon kronor.

Föreningsformen gör också att nätet ägs av sina användare.

– Man måste vara ansluten till vårt nät för att kunna bli medlem. Men alla som är anslutna kan också ansöka om medlemskap. Det gör att alla medlemmar verkligen har anknytning och tänker ansvarsfullt ekonomiskt.

Just Österlen och närhet gör verksamheten unik menar Tina.

– Våra tekniker och de på kontoret känner många av våra kunder till förnamn. De vet var kablarna går innan de ens tittat på en karta. Våra kunder är kunder – inte kundnummer. Och det känns väldigt bra.

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Installera laddbox

Energitips i vår app

Behöver du hjälp med felsökning av ditt bredband eller kabel-tv?

Håll dig informerad! Avbrotts information via SMS eller E-post

Har du fjärrvärme och grönt vatten i kranen?

© 2024. Österlens Kraft AB