Felanmälan 0414-28560

Hästrundan gör hästnäringen synlig

Ett av Österlens Krafts mål är att stötta olika föreningar som, liksom vi själva, vill ge kraft åt Österlen. Varje år delar vi ut 100.000 tals kronor till lokala föreningar som gör bra saker för vår bygd och människorna här. En av dessa föreningar är “Hästrundan i Sydöstra Skåne”.

Sedan 2018 arrangeras årligen Hästrundan i sydöstra Skåne. Idag har den blivit en mötesplats för människor och företag inom den lokala hästnäringen. Nästa år hålls den igen, nu på två platser – Svabesholms kungsgård i Svinaberga och Skönabäck utanför Skurup.

– Vi arbetar för att stötta hästnäringen i Skåne. Hästrundan innehåller allt från uppfödare som öppnar sina gårdar och turridningsföretag till butiker och konstnärer, berättar Cecilia Henrikson.

Alltihop började med att hon och Pernilla Colhag var anställda i ett Leader-projekt i sydöstra Skåne som arbetade med att utveckla hästturismen.

– Vi träffade olika företag och pratade bland annat med Anders Thuresson på Svabesholm. Han funderade på en hästrunda där man fick se den fantastiska näring som finns att besöka med Konstrundan som förebild. Det var egentligen den tanken vi hjälpte honom att förverkliga, fortsätter hon.

AndersT Österlenskraft
Anders Turesson är en bidragande faktor till Hästrundans vinnande koncept!

De bjöd in den skånska hästnäringen till ett möte och alla medverkande tände på idén. Redan första året blev en succé som avslutades med en Grand Finale på Svabesholm med uppträdanden och samlade aktörer.

Sammanlagt deltar runt 30 företag i Hästrundan, många med flera punkter i programmet. Tre aktörer som varit med alla år är Svabesholms Kungsgård i Svinaberga, butiken Djur och natur i Lunnarp och konstnären Jón Leifson i Lövestad.

– Just den bredden har varit ett av målen. Leifson hade fler besökare under Hästrundan än under Konstrundan – hästfolk upptäckte hästkonst. Det är det som är så härligt, här finns verkligen något för alla, berättar Pernilla Colhag.

Båda två framhäver glädjen i att ha kontakt med så många grenar av näringen, och att dessa kan mötas. Hästnäringen är väldigt bred – galopp, dressyr, western, islandshästar, shopping, transport, konst, hästhälsa etc.

220711 0928 kopia Österlenskraft
Inger och Mats Larsson driver sedan 2010 Hälldala Ranch utanför Norra Kverrestad, Tomelilla.

Från början fanns Hästrundan bara i sydöstra Skåne och ganska snart hörde grannkommuner av sig och ville vara med 2021, 2022 var rundan utvidgad till hela landskapet. 2023 kommer eventet att koncentreras till två hästgårdar.

– Nästa år kommer vi att ha fokus på Österlen och Söderslätt, med bara två geografiska platser blir det lättare ta sig dit och uppleva mycket på en gång. Det handlar även om att spara på milen, ett sätt att ta vara på miljön, säger Pernilla Colhag.

DSC3229 kopia Österlenskraft
Far och dotter, Anders och Caroline Thuresson driver tillsammans med familj Svabesholms Kungsgård i Svinaberga utanför Kivik.

Sponsringen har varit en viktig komponent och gör Hästrundan möjlig att genomföra, framför allt genom att hålla deltagaravgifterna låga.

– Återkommande sponsorer är väldigt viktiga och uppskattade. Österlens Kraft har stöttat oss både 2021 och 2022. Det ger en trygghet, då går det att arbeta för en fortsättning. Konceptet nästa år ger större möjlighet för sponsorerna att vara med som utställare och synas mer lokalt, avslutar de.

Fakta/Hästrundan

Anledning till sponsring: det årliga arrangemanget Hästrundan
Har funnits sedan: 2018
Kommande event: Hästrundan 1-2 juli 2023
www.hastrundan.se

Vill din förening också bli sponsrad av Österlens Kraft?

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Installera laddbox

Energitips i vår app

Behöver du hjälp med felsökning av ditt bredband eller kabel-tv?

Håll dig informerad! Avbrotts information via SMS eller E-post

Har du fjärrvärme och grönt vatten i kranen?

© 2024. Österlens Kraft AB