Felanmälan 0414-28560

Henric löser problem

Österlens Krafts silvriga transportbilar syns ibland på Österlens vägar.  I en av dem sitter Henric Malmberg när han är ute och löser problem. Henric är ambulerande distributionstekniker och det är han och hans kollegor som ser till att elnätets alla områden fungerar som de ska.

Henric startade sin karriär inom elbranschen när han pluggade till elektriker på gymnasiet i Simrishamn. Efter några år i Tomelilla kom han tillbaka till Simrishamn,

– Jag är ju från Simrishamn, så när det väl blev en plats ledig på Österlens Kraft så sökte jag den. Här har jag varit i 15 år nu!

Henric och hans  kollegor ansvarar för hela Österlens Krafts nät: Simrishamn, Kivik, Vitaby och Brösarp.

– Vi är inte större än att alla känner alla. Den som får en felanmälan på kontoret pratar direkt med den av oss som ska åtgärda den.

En av Henrics uppgifter är att ta hand om och byta ut elmätare, något som är högaktuellt nu när allt fler skaffar solel eller vill ha timdebitering. Eller bara vill kunna se exakt när de förbrukar el och hur mycket.

Henric har ägnat mycket tid åt att sätta sig in i de nya elmätarna och deras teknik. Detta för att han ska kunna hjälpa till hos kunder som har problem med att se sin förbrukning.

– Nu när det är timförbrukning som gäller, så är det noga att all information kommer in till oss så snart som möjligt. Då är det jag som rycker ut och ser till att allt rullar på som det ska.

– Det är roligt att vara ute hos kunderna och jag får många olika frågor – så det gäller att hålla sig uppdaterad kring ny teknik. Jag försöker också agera lite som kundernas bollplank när det kommer till sol-el och elbilar och hur de kan spara el.

220701 0156 Österlenskraft

El året runt

Säsongerna påverkar elnätet mer än man kan tro, men Henric och grabbarna försöker vara där så fort problem dyker upp och ställa allt till rätta igen. Till våren grävs det mycket och det innebär mer kabelfel än vanligt. På hösten och vintern när Österlen får besök av de ökända stormarna går en och annan säkring, det är oundvikligt. Men tack vare att Österlens Kraft började gräva ner sina ledningar tidigt är det ovanligt med nedblåsta ledningar – det finns helt enkelt inte så många kvar ovan jord.

På julen blir belastningen högre och i de gamla fiskelägena Kivik och Vitemölla har det inte alltid varit helt enkelt att hålla elnätet stabilt.

– Men det var värre förr, nu har vi rustat upp så att alla året-runt boende och semesterfirare kan få en lugn jul utan strömavbrott! Säger Henric.

Det är inte alltid det måste vara ett problem som ska lösas, ibland ska det bara förses med lite extra el här och där.

– Varje gång det händer något i byarna: marknader, julskyltning eller liknande är vi nere och hjälper till så att alla som behöver el, får el. Utan oss – inga karuseller!

220701 0098 Österlenskraft

Vill du också jobba som distributionstekniker på Österlens Kraft?

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Installera laddbox

Energitips i vår app

Behöver du hjälp med felsökning av ditt bredband eller kabel-tv?

Håll dig informerad! Avbrotts information via SMS eller E-post

Har du fjärrvärme och grönt vatten i kranen?

© 2024. Österlens Kraft AB