Felanmälan 0414-28560

Simrishamns Orienteringsklubb

Vi på Österlens Kraft vill ge kraft till Österlen på alla sätt. Dessutom är vi själva en förening. Så det är helt naturligt för oss att använda vårt överskott till att stötta andra föreningar som också ger kraft till vår bygd – på sina egna sätt. En av dessa är Simrishamns OK – Orienteringsklubben på Österlen.

De orienterar i Bäckhalladalen, på Simrishamns gator och i landskapet mellan Simrishamn och Sankt Olof. Simrishamns OK – Orienteringsklubben på Österlen – bildades 1972, firar 50-årsjubileum 2022 och välkomnar även icke-medlemmar till sina arrangemang.

– Vi sysslar med tävlingsverksamhet men vår största inriktning är att sprida orientering till barn och vuxna genom att skapa arrangemang öppna för allmänheten. Ett exempel är under Österlen lyser där vi håller en nattorientering med utgångspunkt från Brunnsparken, berättar Stig-Arne Nordahl, ordförande i Simrishamn OK.

I den senare ingår både en bana enkel nog för barnvagn eller rollator respektive en som är mer kuperad och svårforcerad.

– Det roliga med orientering är att du får fysisk ansträngning, samtidigt som du inte kan anstränga dig så mycket att du inte håller reda på var du är – du får använda hjärnan också. Jämför man med vanlig terränglöpning så måste du vara skärpt hela tiden – det är det som de flesta lockas av.

Simrishamn OK:s historia började 1972 och idag har klubben cirka 40 medlemmar, från förskoleåldern upp till 80-årsåldern, med viss övervikt på kvinnor. Simrishamns OK tränar i Bäckhalladalen, inne i Simrishamn och – när det inte är jaktperiod – bland annat i skogspartiet mellan Baskemölla och Gyllebo.

220801 0110 Österlenskraft
– Dessutom lär man sig att läsa av en karta, det är stor skillnad jämfört med att gå efter gps, man missar många synintryck då. Jag har hållit på med orientering i över 50 år. Om jag ska åka någonstans så tittar jag på kartan hemma – sedan kör jag bara, säger Stig-Arne Nordahl.

Orientering har haft svårt att rekrytera i många år, men på senare år – framför allt i samband med pandemin – har det börjat vända.

– Det som är unikt med orientering är att du har åldersklasser från Herr/Dam 10 upp till Herr/Dam 80, och att alla deltar i samma tävling men springer olika banor.

– Periodvis har klubben varit väldigt inriktad på att räkna segrar. Idag har vi inte så stort fokus på tävlingsverksamhet utan försöker se till att medlemmarna har roligt och trivs. Prestationen ska vara för din egen skull, inte för att du ska vinna utan för att du ska prestera så du själv är nöjd.

Stödet från Österlenkraft inleddes redan för tre år sedan när klubben ville göra en nysatsning och skaffa enhetliga klubbdräkter och locka fler ungdomar. I år går pengarna bland annat till Hittaut i samarbete med Svenska Orienteringsförbundet.

– Vi har gått med i Hittaut Skåne som är ett projekt där cirka 700 kontroller är utplacerade i Skåne. Man har från början av april till sjunde november på sig att plocka. Vår klubb har 40 kontroller i Bäckhalladalen och 23 inne i Simrishamn.

Det är gratis att delta och går att göra dygnet runt, kontrollerna är fysiska och består av en aluminiumpinne med Hittauts logotyp på ena sidan och en kod på andra sidan som registreras i appen Hittaut. Så fort en kontroll tagits är deltagaren med i en tävling om presentkort. Lite som Pokémon Go med fysiska saker att hitta…

220801 0242 Österlenskraft

– Det har varit väldigt stort intresse för Hittaut i Simrishamn, vi har haft många besökare på våra checkpoints – en av dem finns till exempel vid tunneln mot Skansen. Pengarna från Österlenkraft har även gått till papperskartor som går att hämta på turistbyrån, campingen, Team Sportia och Preem.

Nästa år planeras en Hittaut som går från Mälarhusen längs cykellederna Sydkustleden och Sydostleden upp till kommungränsen mot Tomelilla vid Ravlunda skjutfält.

– I samband med Österlen lyser ska vi dels försöka locka ungdomar att testa orientering i samarbete med Hittaut Skåne, och dels köra kretsmästerskap i orientering för sydöstra kretsen, avslutar Stig-Arne Nordahl.

Fakta/Simrishamns OK

Anledning till sponsring: klubbdräkter
Har funnits: sedan 1972
Kommande event: orientering under Österlen lyser, Hitta Ut, Sommarsimrishamn
Hemsida: Facebookgrupp under namnet Simrishamn OK

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Gör som 1 100 av våra kunder! Ladda ner vår app!

Vi förbereder!

Mina Sidor

Kvartals fakturor försvinner som alternativ

Håll dig informerad! Avbrotts information via SMS eller E-post

Vad har vi för miljökrav på vår fjärrvärmeanläggning?

© 2024. Österlens Kraft AB