Felanmälan 0414-28560

MK III Aviatörer har avgångar på Janlanda

Det finns ett flygfält på Österlen – men det är litet… Modellflygarklubben Tre Aviatörer flyger sina plan på ett fält mellan Vitemölla och Vitaby kyrkby. Österlens Kraft stöttar dem med pengar till nya solceller till klubbstugans tak – något som gör det möjligt att ladda flygplanen på plats.

Modellflygning är väldigt väderberoende – det får inte blåsa och det får inte vara snö på banan. Men är det lämpligt väder flyger klubbmedlemmarna utomhus hela året.

– När vi träffas flyger vi våra modellflygplan, och den lilla klubbstugan på fältet används som värmestuga när det är kallt, berättar Anders Jönlid från klubben.

Bakgrunden till både Tre Aviatörers och fältets namn var de tre initiativtagarna till klubben – Jan Åberg, Roland Winqvist och Allan Rudbecker.

– Eftersom Jan Åberg var den som hittade fältet fick det namnet Janlanda. Fältet har använts sedan 1993 och när vädret tillåter är det här vi flyger.

Vid otjänligt väder flyger klubben inomhus med sina plan på lördagseftermiddagar i sporthallen i Hammenhög från den 1 oktober till fram på vårkanten.

– Vi är jätteglada för att Simrishamns kommun upplåter lokalen till oss. När det är vinter och blåser snöstorm kan vi vara därinne i lugn och ro.

Klubben är inte stor, den har 17 medlemmar, och består enbart av män, åldersspannet ligger mellan 40 och 80 år. Numera är det få medlemmar som tävlar men det finns mästerskap i modellflygning från distriktsmästerskap till VM.

Fixx DSC6914 Österlenskraft

En del av medlemmarna bygger sina flygplan själva – helt fritt eller utifrån en ritning, andra köper färdiga modeller, och sätter in radio och motor – det viktiga är att komma upp i luften.

– Alla varianter är tillåtna, det finns elmotorer, glödstiftsmotorer och bensinmotorer. Valet av motor beror mycket på hur stora modellerna är och vad man själv föredrar.

Det var med tanke på möjligheten att kunna ladda batterierna till elplanen som klubben bad Österlens Kraft om hjälp.

– Fler och fler modellflygare går över till elmotorer. Det är renare, och går fortare att komma igång. Batteritekniken har även gjort att det går att bygga hur stora modellplan som helst med elmotor idag.

Klubben flyger två typer av modellflygplan – skalamodeller som är modeller av riktiga plan och sportmodeller som flyger bra men inte liknar ett fullstort flygplan.

– För mig handlar det roliga med modellflygning mycket om tekniken, att lära sig flyga, skruva på modellerna och trimma in dem. Halva nöjet är själva modellbygget, jag bygger mina egna modeller i balsaträ utifrån ritning.

Så ofta det är möjligt flyger klubben sina plan utomhus – även vintertid, att njuta av den friska luften är en hälsoaspekt. Även det sociala umgänget har stor betydelse.

– Drömmen vore att ha en gemensam bygglokal någonstans, men föreningen är för liten för att ha råd att hyra en.

DSC7216 Österlenskraft
Den lilla klubbstugan är vackert utsmyckad med Tre Aviatörers egna emblem och snart även solceller!

Vem som helst är välkommen att komma och titta när klubbmedlemmarna flyger, och Tre Aviatörer ordnar även ett vårmöte och ett sensommarmöte. Även träffarna i Hammenhög på lördagseftermiddagarna är öppna för nyfikna.

– Är någon intresserad av komma och testa så bara hör av er. Vid övningsflygning flyger man med dubbelkommando. Alla är också välkomna att bli medlemmar i Tre Aviatörer!

Vecka 39 varje år åker många klubbmedlemmar upp till Ripa Modellflygklubb vid Åhus, umgås med kompisar, grillar, bor i husvagn och flyger sina plan.

– Det är nästan viktigare än julafton. Det brukar bli ett femtiotal husvagnar på Ripas fina camping, med kolleger från hela Sverige och någon från Tyskland och Danmark ibland. Dessutom hälsar vi gärna på andra klubbar i Skåne när de har sina möten, avslutar Anders Jönlid.

Fakta/Tre Aviatörer

Anledning till sponsring: solceller till klubbstugan
Har funnits sedan: 1992
Kommande event: regelbundna flygningar öppna för allmänheten
Hemsida: www.treaviatorer.se

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Gör som 1 100 av våra kunder! Ladda ner vår app!

Vi förbereder!

Mina Sidor

Kvartals fakturor försvinner som alternativ

Håll dig informerad! Avbrotts information via SMS eller E-post

Vad har vi för miljökrav på vår fjärrvärmeanläggning?

© 2024. Österlens Kraft AB