Felanmälan 0414-28560
Vitaby marknad

Vitaby Marknad

Vitaby marknad

1910 fick Vitaby rättigheter att hålla stortorgdagar. Det blev starten till det som blev Vitaby Marknad. Varje år i maj samlades försäljare från hela Skåne, framför allt från de norra delarna, där det bodde gott om ”knallar”. Vitaby Marknad var årets första skånska marknad och den brukade vara oerhört välbesökt.

På marknaden såldes allehanda ting som karameller, korgar, hantverk och djur. Lite senare, under mellankrigstiden, kunde man köpa kristallmottagare för dåtidens ”bärbara radioapparater”, som man fick bygga ihop själv. I Sverige var kristallmottagare med hörlurar relativt vanligt under 1920-talet och hade man en sådan kunde man lyssna på rundradioprogram.

Vid ett tillfälle hade Vitaby Marknad besök av kosacker, som hade uppvisning på torget. De red i full galopp, i full utstyrsel och med stora dolkar i munnen över torget, hoppade med hästarna genom brinnande ringar och klättrade på hästryggen som om det var en pall de satt på. Ett minne att aldrig glömma för Vitabyborna och tillresta marknadsgäster. På natten bodde kosackerna över på Hedenskogs café, som låg på den sydvästra hörnan av torget.

Vitaby Marknad är fortfarande en uppskattad aktivitet i byn och det är fortfarande årets första marknad på Österlen, där den inleder sommaren redan i maj.

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Varför byter man elnäts stationer?

Kan man få fakturan digitalt?

Vi håller stängt 6 och 7 juni

Gör som 1 100 av våra kunder! Ladda ner vår app!

Vi förbereder!

Mina Sidor

© 2024. Österlens Kraft AB