Felanmälan 0414-28560
järnvägshotellet hvitaby

Vitaby Järnvägshotell

Järnvägshotellet i Vitaby

Vitaby Järnvägshotell var ett av de absolut första husen som byggdes i det nya stationssamhället Vitaby sedan järnvägsstationens invigning 1901. Det var köpmannen Nils Lagerstedt som uppförde hotellet med Karpalunds Bryggeri som investerare. Lagerstedt var källarmästare på Kivik och han hade därför ”Vin- och bierrättigheter” beviljade redan innan bygget var färdigt. Däremot var ”utminuteringen af spirituösa drycker ännu en olöst fråga”. 
( ur Nyaste Kristiansyadsbladet 1902)

Under årens lopp har Vitaby Järnvägshotell sett ungefär likadant ut på utsidan, medan insidan moderniserats och byggts om efterhand och efter behov, beroende på verksamheten som bedrivits i huset.
Och det har varierat…
Huset byggdes som hotell med en större lokal i bottenplan, där det varit en lång rad av verksamheter. Andra våningen bestod av själva hotelldelen och en lite ”finare” servering, medan det var ölhall på nedre plan, med stolpar utanför där besökarna kunde binda sina hästar. När det var marknadsdagar, framför allt Kiviks Marknad, var det liv och rörelse på hotellet.

Vitaby Handelsförening, ett konsumkooperativ, startade sin verksamhet 1916 på Vitaby torg, men flyttade sedan ner till Järnvägshotellets bottenvåning när Kooperativa Handelsföreningen köpte hotellet 1924. Där drevs sedan en handelsbod under föreståndare Agne Mårtenssons överinseende, där diverse förnödenheter kunde införskaffas. Och därmed fick också lanthandeln mitt emot en konkurrent.
När handelsföreningen flyttade in på hotellet, blev bara en liten del av nedre våningen kvar som öl- och biljardhall och den serveringen upphörde på 1950-talet. Hotellet var en samlingsplats där födelsedagar, bröllop och högtider firades – ibland i ölhallen, ibland på andra våningen i den lite finare serveringen som, fram till 1945, drevs av Gunnar Olsson.

Nils Lagerstedt, som byggde hotellet en gång i tiden, blev också så småningom byggdens store transportföretagare sedan han startat busslinjer med utgångspunkt från Vitaby järnvägsstation och så småningom också från Kivik.

Långt senare, på 1990-talet, när hotellet stått tomt och lite övergivet i flera år, startade Friaborgsskolan i Simrishamn hotell- och restaurangskola på Vitaby Järnvägshotell. Teorin var fölagd till Friaborgsskolan, medan den praktiska delen av utbildningen var förlagd till det anrika hotellet. Under denna period kunde man avnjuta fantastiska måltider i matsalen på andra våningen två dagar i veckan till ett mycket facilt pris. Och samtidigt kunde man fundera på vilket av borden som verkligen varit Fritiof Nilsson Piratens stambord.

Sedan några år tillbaka drivs Vitaby Järnvägshotell åter som hotell med ölservering och lättare förtäring på bottenplan. Här har också varit en rad spännande konstutställningar och en och annan konsert. Vitaby Järnvägshotell har åter blivit en mötesplats i byn.

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Varför byter man elnäts stationer?

Kan man få fakturan digitalt?

Vi håller stängt 6 och 7 juni

Gör som 1 100 av våra kunder! Ladda ner vår app!

Vi förbereder!

Mina Sidor

© 2024. Österlens Kraft AB