Felanmälan 0414-28560
Vitaby handelsförening

Handelsföreningen i Vitaby

Handelsföreningen

I Vitaby stationssamhälles vagga – 1901 – när de första driftiga byborna som flyttat till det nya järnvägssamhället, startade upp alla möjliga verksamheter som behövdes för boende och förbiresande, föddes idén på en handelsförening i byn.

Det var handlaren, köpmannen och målarmästaren Anders Håkansson som då utfärdade en stiftelseurkund för en handelsförening i byn. En stiftelseurkund är ett dokument som visar att du beslutat dig för att starta ett bolag. Anders fick genast med sig fler engagerade bybor för detta projekt, som dock gick i kvav eftersom man inte kunde komma överens om denna verksamhet skulle utgå från konsumenterna eller producenterna. Anders och några av de andra köpmännen i byn ville bilda en köpmannaföreningen, medan andra i Vitaby ville ansluta handelsföreningen till Kooperativa Förbundet, som bildades av olika kooperativa företag i Sverige 1899.

Istället för en handelsförening, så ledde Anders Håkanssons initiativ till att Skånska Lantmännen utvecklade sin lokalförening i Vitaby med försäljning av jordbruksförnödenheter och maskiner i ett magasin vid sidan av järnvägsstationen. Vitaby Lokalförening fanns kvar in på 1960-talet.

Det var först 1916 som Vitaby Handelsförening startade, som en KF-butik i ett hus mitt på Måns Pers Torg, mitt emot ”Håkanssons kvarn” (där återvinningen finns idag) och vid sidan av det som var Widéns verkstad (skåp nr). När Handelsföreningen startade drev man också kvarnen. Handelsföreningens förste föreståndare hette Agne Mårtensson, som sägs ha varit en välklädd och mycket korrekt man. Under hans ledning drevs den kooperativa handelsboden, där diverse varor och förnödenheter fanns till försäljning.
1924 köpte KF Järnvägshotellet och Handelsföreningen flyttade in på hotellets bottenvåning, där man samsades om utrymmet med en ölhall – som dock hade en mindre del av bottenvåningen.

Under några år hade Vitaby Handelsförening den största omsättningen av sydsveriges alla landsortsföreningar inom kooperationen fanns kvar i Vitaby med den propre Agne Mårtensson som var föreståndare för verksamheten till 1941.

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Installera laddbox

Energitips i vår app

Behöver du hjälp med felsökning av ditt bredband eller kabel-tv?

Håll dig informerad! Avbrotts information via SMS eller E-post

Har du fjärrvärme och grönt vatten i kranen?

© 2024. Österlens Kraft AB