Felanmälan 0414-28560

Cafélivet i Vitaby

Cafélivet i Vitaby

I Vitaby har alltid det ideella engagemanget och föreningslivet varit starkt. Med det följer olika mötesplatser – och oftast ett aktivt caféliv. Under första halvan av 1900-talet fanns det flera platser i Vitaby där kaffe och kaka kunde förtäras – utöver den ölhall som fanns på bottenplan av Järnvägshotellet.

Hedenskogs café

Uppe på Måns Pers Torg, i ena delen av Oskar Jeppsons lemonadbryggeri bodde systrarna Hedenskog. De var båda mycket politiskt aktiva i arbetarrörelsen och den ena systern, Hilma Hedenskog (1875-1952, var den enda kvinnan i Vitaby kommunfullmäktige där hon valdes in i början på 1920-talet.
I Hedenskogs del av huset drev systrarna också ett café, där bland annat Vitaby Ungdomsring höll sina möten. Vitaby ungdomsring var kommunisternas ungdomsförening.

Torpa

Längs landsvägen söderut, mot Sankt Olof, ligger ett vitt hus på höger sida strax innan Vitaby Medborgarhus. Ovanför entrén ut mot vägen står det ”Torpa”. Här fanns Torpa Café under 1940 – 1960-talet. Caféet drevs av Carl Milltorp, som kallades ”Kalle på Torpa” och han hade även en stor fruktodling på marken en bit bakom huset, där det även idag finns en fruktodling kallad Torpa.
Under 1940-talet var det på Torpa som Vitaby IS höll sina föreningsmöten och då kostade kanelbullarna 4 öre styck och lemonaden 15 öre. Kalle på Torpa sålde också färsk frukt i ett fruktstånd framför caféet.

Engdahls bageri & konditori

Under 50-talet var Engdahls konditori en samlingsplats i byn, inte minst för ungdomarna. Ägaren och bagaren Engdahl alternerade mellan husets ena del där bageriet var inrymt och cafédelen där också bröd och bakelser såldes över disk. Han var alltid klädd i full bagarmundering, med bagarmössa, vita kläder och ett vitt förkläde.
Ungdomarna var välkomna in i caféet – om de köpte något. Annars förpassades de ut igen av herr Engdahl. Dock fanns det inget köptvång för de ungdomar som deltog i dragspelsundervisningen som föregick på Engdahls konditori, under ledning av Bruno Eberhardt. En gång om året gavs det stora dragspelskonserter i folkparken med alla elever.

Vitaby var en dragspelande by och det hölls dragspelskurser också på Vitaby Järnvägshotell, under ledning av musikläraren Lybegård under 1950-talet.

HEADER Dragspel Österlenskraft
Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Du har väl inte missat att den nya säsongen av högspänning är igång?!

Växeln stängd under 30 minuter i morgon tisdag 16 april

Vi flyttar vår elnäts station

Kan man få fakturan digitalt?

I morgon tisdag 9 april har kundtjänst stängt för utbildning under eftermiddagen

Vi bygger om fastigheter!

© 2024. Österlens Kraft AB