Felanmälan 0414-28560
Lastetikett för frukt från Vitaby.

Fruktpackeriet i Vitaby

Fruktpackeriet

Hela Österlen är känt för sina många äppelodlingar och såväl den otroligt vackra äppelblomningen under våren som skördetiden i september-oktober lockar tusentals besökare till trakten. Äpplen har odlats yrkesmässigt på Österlen sedan slutet av 1800-talet och Vitaby, med sin järnvägsstation, blev en viktig knutpunkt för transporter vidare.

Under 1940-talet blomstrade Vitaby och hela Österlen – inte minst genom den växande fruktodlarnäringen – och så småningom växte ”exporten” av äpple från Österlen till övriga landet. Frukten behövde packas för att kunna transporteras vidare via järnvägen och först med att bygga upp ett litet fruktpackeri i Vitaby var Banankompaniet, följt av Gustav Edlings AB där frukten kunde sorteras, kylas och packas.
I början av 50-talet byggde Kooperativa Förbundet ett fruktpackeri mitt emot järnvägsstationen i Vitaby. Placeringen var strategisk. Härifrån kunde de högt älskade österlenska äpplena transporteras vidare söderut, men framför allt norrut, med tåg. Till och med det Kungl. Hovet i Stockholm fick sina äpplen från Österlen!

Redan 1962 invigde Kooperativa Förbundet ett än större fruktpackeri i Vitaby, på samma plats där det förra funnits – en 2600 kvm stor anläggning med högt i tak, kylrum och lagerutrymme. Det nya packeriet hade kapacitet för att kunna hantera 40 ton frukt om dagen.

Hösten 1987 rasar ”Äppelkriget” i Sverige och framför allt på Österlen. Äppelskörden det året såg ut att bli fantastisk, men eftersom USA och EG krävde att det svenska importstoppet av utländsk frukt skulle hävas, så rasade äppelodlarna och menade att det skulle kunna slå ut hela den svenska fruktodlarnäringen.
Odlarna beslutar sig för en annorlunda protest, där det svenska äpplet skulle visa upp sig från sin bästa sida, och den allra första Äppelmarknaden arrangerades på torget i Kivik den 16 oktober 1988, med stor mediabevakning. 

”Det förvånar mig att folk köper billigt till sina barn, utan att tänka på kvaliteten”, säger Ingvar Åkesson, den största äppelodlaren och ägaren av Kiviks Musteri, till den samlade pressen. Ingvar, som förresten träffat sin fru Gunnel på Noreslunds dansbana i Vitaby en lördagskväll 1941.

Förutom Österlens fruktodlare, så var också de drivande krafterna på de tre fruktpackerierna i nejden – Bengt Persson från ICA-packeriet i Sjöbo, Britta Rosberg från KF:s fruktpackeri i Vitaby och Förenade Frukt i Kivik (senare Äppelriket) – med i planeringen av kampanjen och höll i försäljningen av nyskördad frukt på Äppelmarknaden.

Kooperativa Förbundet drev packeriet i Vitaby fram till 1993, då själva fastigheten behölls av KF, medan verksamheten togs över av ASK-Centralen och senare Österlens fruktpackeri, som levererade äpplen till bland annat ICA. 2011 köptes hela fastigheten av Elsanta och idag drivs fruktpackeriet av Elsantas dotterbolag Fruktodlarna i Skåne.

Även om den största delen äppelodlingar ligger än närmare kusten, med sitt för fruktodling så gynnsamma klimat, så har också Vitaby sina äppelodlingar. Och sin egen mustleverantör – Bad Appel Must, som vunnit flera priser i Must-SM.

Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Du har väl inte missat att den nya säsongen av högspänning är igång?!

Växeln stängd under 30 minuter i morgon tisdag 16 april

Vi flyttar vår elnäts station

Kan man få fakturan digitalt?

I morgon tisdag 9 april har kundtjänst stängt för utbildning under eftermiddagen

Vi bygger om fastigheter!

© 2024. Österlens Kraft AB