Felanmälan 0414-28560
Hus_solel

Föranmälan och Färdiganmälan – saker du inte ska missa när du installerar solel

Allt fler installerar solel och det är bra både för den egna ekonomin, miljön och samhället. Men för att din installation ska gå smidigt är det två viktiga saker du måste tänka på: Föranmälan och Färdiganmälan – och båda ska gå till dit nätbolag. Läs vidare så förklarar vi.

För att du som microproducent ska kunna sälja din solel så måste nätbolaget (till exempel Österlens Kraft) ha plats i nätet för din anläggning där du bor. Därför måste du göra en föranmälan till nätbolaget så snart du har bestämt dig för vilken anläggning du ska sätta upp.
Föranmälan ska göras av en elektriker som är godkänd av elsäkerhetsverket och här berättar elektrikern allt vi behöver veta. Ofta sköter din solelsinstallatör om detta, men du måste se till att det blir gjort.

När vi får in föranmälan så går vi igenom den och så snart vi ser att allt är OK ger vi dig ett startbesked. Du bör inte sätta i gång med installationsarbetet innan du fått besked från oss, eftersom det kan dyka upp olika krav.

Om det rör sig om en normalstor villainstallation på Österlens Krafts nät är det oftast inga problem och du får ditt startbesked inom någon vecka. Men om ledningarna till fastigheten inte är tillräckligt dimensionerade eller det är något annat hinder i vägen så kan vi vara tvungna att dra nya ledningar eller bygga om stationer och det kan kosta pengar.
Men du får i så fall besked om detta inom några veckor så att du kan ta ställning. Även om något behöver göras så brukar vi ha det löst inom 6–8 veckor från föranmälan.

En enkel sak som ibland dyker upp är säkringsstorlek. Du kanske har 3x16A på ditt hus eftersom det är vad du maximalt förbrukar. Men – om du sätter upp en lite större anläggning kanske du en fin sommardag SKICKAR UT mer effekt på nätet än detta. Och eftersom säkringarna ju inte bryr sig om ifall elen går in eller ut så måste de vara dimensionerade även efter vad din anläggning som mest kan producera.

När din anläggning fått sitt startbesked kan installatörerna börja med sitt jobb. När jobbet är klart är det dags för elektrikern igen. Då ska denne göra en Färdiganmälan där det anges att allt är utfört enligt alla konstens regler. Så snart vi fått in denne så kan vi börja ta emot el från din anläggning.

Det händer ibland att installatörerna missar detta och sedan undrar kunden varför det inte kommer några pengar för såld el – men vi kan alltså inte börja ta emot förrän vi vet att allt är OK…

Tänk också på att du måste ha ett avtal med ett elhandelsbolag om att sälja el på samma sätt som du har när du köper el. Österlens Kraft Elhandel AB köper gärna din solel och då får du bara enda faktura varje månad.

Här kommer en liten checklista:

  • Ta in offert från solelsinstallatörer
  • Bestäm dig för vilken anläggning du vill ha
  • Ta reda på vilket nätbolag du har
  • Få en auktoriserad elektriker att skicka in en Föranmälan till nätbolaget
  • Vänta på slutbesked och gör eventuella åtgärder som nätbolaget kräver
  • Få din anläggning installerad
  • Teckna avtal om att sälja el till ett elhandelsbolag
  • Se till att en auktoriserad elektriker skickar in Färdiganmälan
  • Njut av att vara elproducent!
Österlens Kraft AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Måndag 29 april är kontoret stängt

Vi bygger ut fibernätet!

Du har väl inte missat att den nya säsongen av högspänning är igång?!

Växeln stängd under 30 minuter i morgon tisdag 16 april

Vi flyttar vår elnäts station

Kan man få fakturan digitalt?

© 2024. Österlens Kraft AB